Радіоефір про книгу

0

В квітневі дні напередодні Всесвітнього дня книги і авторського права, який 24 квітня відзначає світова спільнота,  Миколаївська Центральна міська бібліотека ім. М.Л. Кропивницького щорічно запрошує читачів на одну з найважливіших культурних подій міста – щорічної виставки місцевих видавництв «Миколаївська книга».

У цьому році в зв’язку з введенням в країні обмежувальних карантинних заходів XVIIІ виставка місцевих видавництв «Миколаївська книга-2020» проходить з 21 по 30 квітня у віртуальному форматі.

Основним організатором книжкового форуму є Центральна міська бібліотека ім. М.Л. Кропивницького за підтримки управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Миколаївської облдержадміністрації та управління з питань культури та охорони культурної спадщини Миколаївської міської ради.

На вас чекає онлайн-знайомство з книжковими новинками 2019-2020 років, що вийшли друком у миколаївських видавництвах та видавничих центрах закладів освіти Миколаєва, у вигляді серії коротких відеооглядів книг, буктрейлерів, інтерв’ю з видавцями. Для широкого перегляду підготовлено ретроспекцію відеоматеріалів виставки минулих років, куди увійшли телесюжети про виставку, аудіо- та відеозаписи творчих вечорів, презентацій книг, зустрічей з авторами тощо.

На виставці «Миколаївська книга» 2020 року презентовано понад 100 нових книг миколаївських видавництв, видавничих центрів, а саме видавництв Ірини Гудим, Василя Торубари, Льва Траспова, Павла Шамрая, Віктора Швеця, видавництва «Іліон», видавничих центрів МОІППО, НУК ім. адмірала Макарова, також на огляд представлено суспільно-політичний журнал «Імена».

Відеосюжет «Віртуальна екскурсія виставкою місцевих видавництв «Миколаївська книга-2020»

За минулий 2019 рік на Миколаївщині видано 193 найменувань книг і брошур загальним накладом 42,4 тисяч примірників. Варто зазначити, що за міською комплексною програмою «Культура» у 2019 році до бібліотек міста надійшло 28 назв книг.

У ході виставки місцевих видавництв «Миколаївська книга» на українському радіо «Миколаїв»  прозвучала програма «Радіодень», яку підготувала журналіст Галина Івашова. До студії була запрошена головна бібліотекарка з відділу обслуговування користувачів ЦМБ ім. М. Кропивницького  Ірина Загреба. У розмові порушувалися питання роботи бібліотеки у складний карантинний період, активності читачів, надання послуг віртуального обслуговування. А також у ефірному часі порушувалося питання про творчі зустрічі з авторами. Вони будуть незважаючи на вимушену ситуацію з захворюваннями на коронавірус. До розмови запрошувалась у телефонному режимі голова Миколаївської обласної організації Національної спілки письменників України Віра Марущак, яка наголосила, що Всесвітній день книги та авторського права це є данина поваги до книг та авторів, адже книга є джерелом знань, духовного збагачення людини, це вікно у світ і культурне розмаїття.

Віра Марущак привітала нинішніх переможців «Миколаївська книга 2020» і зазначила, що їй приємно,  серед переможців є член МОО НСПУ Світлана Іщенко, яка проживає у Канаді майже 20 років, проте не перериває духовного зв’язку із земляками. Її книжка «Дерева злітали парами» стала кращою у номінації «Поезія».

Радує, що в літературному дебюті переміг учасник АТО Андрій Воробець. Віт також був запрошений до участі у радіопередачі. На запитання Галини Івашової: чому взявся за перо, не маючи досвіду, почула у відповідь: це було психологічне розвантаження. І як бачимо, успішне. Членам експертної групи книжка сподобалася і немає сумніву, що знайде відгук у читачів, адже розповідає про події сьогодення. «Записки на полях войны». Таку назву носить повість.

Голова МОО НСПУ звернула увагу на те, що в російськомовному регіоні потрібно випускати побільше книжок українською, особливо для дітей, щоб вони могли чути мову народу, мову країни.

Насамкінець Ірина Загреба наголосила, що щорічна виставка місцевих видавництв «Миколаївська книга» продовжується віртуально, для цього варто зайти на сайт бібліотеки і долучитися до цікавих подій.

Пресцентр МОО НСПУ

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я