Росіяни знищили та пошкодили в Україні 1938 об’єктів культурної інфраструктури

0

В Україні 1938 об’єктів культурної інфраструктури зазнали пошкоджень чи руйнувань через повномасштабну російську агресію.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики України.

«Міністерство культури та інформаційної політики України продовжує фіксувати пошкодження об’єктів культурної інфраструктури в Україні внаслідок повномасштабної російської агресії. Так, станом на 25 січня 2024 року збитків зазнали 1938 об’єктів культурної інфраструктури (в тому числі заклади культури, підпорядковані МКІП та іншим ЦОВВ) без урахування пам’яток культурної спадщини. З них 314 – знищені (16%)», — йдеться в повідомленні.

Загальні втрати закладів культури державної форми власності становлять 28 одиниць (9%), комунальної форми власності — 1910 одиниць (6%).

У МКІП зауважили, що загально найбільших втрат і збитків культурна інфраструктура зазнала у Донецькій, Харківській, Херсонській, Київській та Києві, Миколаївській, Луганській та Запорізькій областях.

Найчисельнішою групою об’єктів культурної інфраструктури, які зазнали пошкоджень чи руйнувань, є клубні заклади (48% від загальної кількості закладів культурної інфраструктури, які зазнали збитків).

Загалом постраждали: 929 клубних закладів; 689 бібліотек; 154 заклади мистецької освіти; 113 музеїв та галерей; 38 театрів, кінотеатрів та філармоній; 12 парків, зоопарків, заповідників, а також три цирки.

Руйнувань зазнали клубні заклади, бібліотеки, музеї, театри, філармонії та заклади мистецької освіти на території 277 територіальних громад (18,9% від загальної кількості ОТГ) у Вінницькій (3,2%), Дніпропетровській (19%), Донецькій (83%), Житомирській (17%), Закарпатській (2%), Запорізькій (36%), Київській (27%), Луганській (46%), Львівській (4%), Миколаївській (44%), Одеській (9%), Полтавській (2%), Сумській (51%), Харківській (54%), Херсонській (43%), Хмельницькій (17%), Черкаській (6%), Чернігівській (47%), Кіровоградській (2%) областях та Києві.

У МКІП зазначили, що на кінець січня 2024 року майже вся територія Луганської та значні частини територій Запорізької, Донецької та Херсонської областей залишаються тимчасово захопленими росіянами. Це унеможливлює обрахунок точної кількості об’єктів культурної інфраструктури, що постраждали під час бойових дій та захоплення.

Як повідомляв Укрінформ, один з ударів росіян по Херсонщині, якого було завдано 1 лютого 2024 року, зачепив пам’ятку національного значення — Кам’янську Січ.

Фото: МКІП

ukrinform.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я