Салман Рушді написав книжку про те, як на нього напали на сцені: її надрукують навесні 2024 року

0

У квітні 2024 року у видавництві Penguin Random House надрукують мемуари письменника Салмана Рушді «Ніж: Роздуми після замаху на вбивство» — про напад на нього під час виступу у Нью-Йорку. Про це 11 жовтня повідомило видання The Guardian.

Про плани написати такий роман письменник повідомив ще влітку на літературному фестивалі HAY: «Я намагаюся написати книгу про напад на мене — що сталося і що це означає, не тільки про напад, але й про те, що навколо нього».

Рушді додав, що це буде невелика книга, «на кілька сотень сторінок»: «Це не найпростіша книга у світі, яку можна написати, але це те, що я повинен пережити, щоб робити щось інше. Я не можу почати писати роман, який не має нічого спільного з цим… Тож я просто мушу з цим розібратися».

За словами Ніхар Малавії, генерального директора видавництва Penguin Random House, це «пекуча книга», яка «нагадує про силу слова, здатного надати сенс немислимому. Для нас велика честь видати її, і ми вражені рішучістю Салмана розповісти свою історію та повернутися до роботи, яку він любить».

Остання книга Рушді, роман «Місто перемоги», була опублікована на початку 2023 року, але вона була написана ще до нападу. Книга «Ніж» стане першою книгою, яку він написав після торішніх подій.

рушді

Обкладинка майбутньої книги Рушді. Скриншот із сайту видавництва Penguin Random House

Що відомо про напад на Рушді

12 серпня 2022 року на Салмана Рушді напали на сцені у Нью-Йорку — письменник дістав ножове поранення у груди. Він провів шість місяців у лікарні тавтратив зір на одне око, а одна його рука стала недієздатною.

Нападником на письменника виявився 24-річний Хаді Матар. Його одразу затримали, а 13 серпня вже пред’явили звинувачення у суді округу Чатокуа в Мейвіллі, штат Нью-Йорк. Матар не визнав себе винним за звинуваченням у замаху на вбивство і нападі на Рушді.

рушді

Напад на Салмана Рушді. Фото: AP

Хто такий Салман Рушді

Салман Рушді народився у 1947 році в Бомбеї (нинішній Мумбай, Індія). Його книга «Сатанинські вірші» заборонена в Ірані з 1988 року, оскільки багато мусульман вважають її наругою над релігією.

За рік після її публікації тодішній лідер Ірану аятола Рухолла Хомейні видав фетву із закликом до смерті Рушді. А тому, хто вбʼє Рушді, запропонована нагорода у розмірі майже 3 мільйони доларів.

Уряд Ірану давно дистанціювався від указу Хомейні, але настрої проти Рушді збереглися. 2012 року напівофіційний іранський релігійний фонд збільшив нагороду за Рушді з 2,8 до 3,3 мільйона доларів.

У 2007 році британська королева Єлизавета II надала поету рицарське звання за заслуги в галузі літератури. У липні 2008 року він отримав Букерівську премію за свій роман «Діти опівночі».

Автор сім разів потрапляв до шортлиста Букерівської премії за художню літературу, а в 1981 році отримав її за свій другий роман «Опівнічні діти». Роман також двічі перемагав у номінації «Букерівська премія»: у 1993 році та у 2008 році, на честь 25-ї та 40-ї річниць премії.

Поліна Горлач

suspilne.media

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я