Салман Рушді напише книжку про те, як на нього напали на сцені

0

На літературному фестивалі HAY письменник Салман Рушді заявив, що напише роман про напад на нього на сцені в Нью-Йорку, щоб «пережити» це. Про це 1 червня повідомило видання The Guardian.

«Я намагаюся написати книгу про напад на мене — що сталося і що це означає, не тільки про напад, але й про те, що навколо нього», — сказав він.

Рушді додав, що це буде невелика книга, «на пару сотень сторінок»: «Це не найпростіша книга у світі, яку можна написати, але це те, що я повинен пережити, щоб робити щось інше. Я не можу почати писати роман, який не має нічого спільного з цим… Тож я просто мушу з цим розібратися».

салман руді

Салман Рушді. Британський письменник Салман Рушді, фото: AP

Що відомо про напад на Рушді

12 серпня 2022 року на Салмана Рушді напали на сцені у Нью-Йорку – письменник дістав ножове поранення у груди. Він провів 6 місяців у лікарні та втратив зір на одне око, а одна його рука стала недієздатною.

Нападником на письменника виявився 24-річний Хаді Матар. Його одразу затримали, а 13 серпня вже пред’явили звинувачення у суді округу Чатокуа в Мейвіллі, штат Нью-Йорк. Матар не визнав себе винним за звинуваченням у замаху на вбивство і нападі на Рушді.

Хто такий Салман Рушді

Салман Рушді народився у 1947 році у Бомбеї. Його книга «Сатанинські вірші» заборонена в Ірані з 1988 року, оскільки багато мусульман уважають її наругою над релігією.

За рік після її публікації тодішній лідер Ірану аятола Рухолла Хомейні видав фетву із закликом до смерті Рушді. А тому, хто вбʼє Рушді, запропонована нагорода у розмірі майже у 3 мільйони доларів.

Письменник Салман Рушді випустив новий роман через пів року після нападу

Поліна Горлач

suspilne.media

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я