Що читають чернігівці: сьогодення книжкового попиту

0

Читання завжди було чудовим способом сховатися від реальності та поринути у вигадані світи, особливо це допомагає в такі важкі воєнні часи. Тетяна Музирьова працює в чернігівському Будинку книги вже майже 32 роки, тож як ніхто добре знає про книжкові вподобання містян. Цікавимося в неї, яка література зараз найпопулярніша і чим цікавляться чернігівці.

«Книжка завжди була в попиті, є і буде далі. Пам’ятаю, у квітні, коли ми тільки відкрилися, то люди заходили до нас із посмішкою та казали: «Слава Богу, що ви вже відкрилися, що є якась віддушина». Ми раділи просто тому, що була можливість поспілкуватися, бо тоді майже не купували товар, коштів у всіх було обмаль. Але в нас є постійні покупці, з якими ми спілкуємося як родина, то щастя було з ними поговорити. Проте зараз ми вже спостерігаємо попит. Уже багато діточок повернулися до міста, діти пішли в школу, почалося навчання, то літературу більше купують», — Тетяна Музирьова, головний товарознавець КП «Будинок книги».

Головний запит покупців зараз – аби література була українською мовою. Книжки, видані російською мовою, в «Будинку книги» також давно не замовляють. Утім, зараз у скрутній ситуації перебувають не тільки продавці книжок, а й видавництва.

«Видавництва також мають збитки, бо немає світла. Папір також дорожчає і тому під час закупівлі ми опиняємося в такій ситуації, що багато позицій просто відсутні в прайсі від видавництва. Але ми підтримуємо асортимент, якщо люди просять привезти їм якусь конкретну книжку, то докладаємо зусиль, щоб допомогти їм, але, на жаль, гарантувати також не можемо», — Тетяна Музирьова, головний товарознавець КП «Будинок книги».

Особливо постраждали виробники з Харківської області, зокрема такі великі видавництва, як «Ранок», «Фоліо» та Vivat, найбільше дісталося «Ранку». З огляду на це, товарознавець зазначає: ціна на книжки зросла, порівняно з довоєнним часом. Але справжні поціновувачі паперової книжки не втратили цікавості. Питаємо про найпопулярніші запити.

«Джордж Оруелл «1984», Стівен Кінг дуже популярний, Анджей Сапковський «Відьмак». Із українських Люко Дашвар і останній час часто питають Скрябіна та Жадана, тобто наша сучасна література дуже добре продається», — Тетяна Музирьова, головний товарознавець КП «Будинок книги».

Ще дуже популярні книжки з психології.

«Люди живуть у страху, діти страждають від воєнних подій, то приходять батьки і просять порадити літературу. Не всі ж мають змогу піти до психолога, бо це великі кошти. Вони читають літературу і займаються самі з діточками. І для саморозвитку дуже багато літератури. Із бізнес-психології, популярна психологія була в топі і зараз залишається хітом», — Тетяна Музирьова, головний товарознавець КП «Будинок книги».

А ще дослідження переконують, що лише шість хвилин читання можуть допомогти знизити стрес до 60%. Тож не забувайте про такий потрібний і приємний варіант антистресу.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Павло Солодовник

cheline.com.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я