Що почитати на День Незалежності: 7 важливих книжок

0

Про цікаві книги, які радимо прочитати у ці особливі серпневі дні.

Цьогоріч День Незалежності для українців — особливе і щемне свято, наповнене гордістю, сумом, злістю, затятістю, але найбільше любов’ю. Саме це почуття тримає нас купи. Ми пропонуємо вам добірку книжок, у яких є багато болю, але водночас і багато любові: до власної землі, до власного вибору і власного шляху. Це важливі, на нашу думку, книжки для українців, які варто згадати в дні річниці відновлення Незалежності.

«Наша столітня. Короткі нариси про довгу війну» Володимира В’ятровича 

У 45 нарисах історик Володимир В’ятрович розповідає, скільки насправді триває російсько-українська війна (спойлер — дуже довго), зосереджується на різних епізодах української історії, щоб допомогти сучасникам зрозуміти і пережити нинішню війну. Це поєднання особистого щоденника, емоційного, живого, і об’єктивних, документально вивірених досліджень, що стосуються минулого і сьогодення нашої країни.

«Скрипниківка» Сергія Жадана 

Збірку поезій від одного з найупізнаваніших українських поетів варто було очікувати. Це 51 вірш і 20 авторських фото, об’єднаних під символічним для українців заголовком. Скрипниківка — це правопис української мови, затверджений у Харкові 1928 року. Згодом усіх причетних до цього було репресовано, а мову підлаштовано під стандарти російської мовної системи. Тож збірка Жадана — це не просто видана під час масштабного вторгнення книжка, це акт повернення свого, зневаженого, нехтуваного і забороненого тривалий час.

«Таймер війни. Довга комендантська година» Андрія Кокотюхи 

Події воєнно-пригодницького трилера від майстра жанрової прози розгортаються в лютому 2022, коли російські війська відкрито перетнули український кордон. Офіцер військової розвідки має зірвати план російського терориста і запобігти великому теракту, але у столиці запроваджують тривалу комендантську годину, що неабияк ускладнює завдання. Головна родзинка роману — його написано у співпраці з ГУР України.

«Алла Горська. Мисткиня у просторі тоталітаризму» Олексія Зарецького

Фото: Instagram / @booklover_ua

Імена шістдесятників і досі переважно не відомі українцям. Ця книжка присвячена життю і творчості Алли Горської, художниці й дисидентки. Протест Горської був настільки відкритим і яскравим, що зрештою її вбило КДБ. І майже через 50 років росіяни дісталися і робіт художниці — у Маріуполі знищено мозаїчні панно «Боривітер» і «Дерево життя».

«Лють» Євгена Стеблівського 

На сторінках цього роману читач зустрічає волонтерів, добровольців, професійних військових — як і в реальності. Описуючи пригоди своїх персонажів, автор насправді описує життя мільйонів українців за ці півтора року великої війни. Особливу роль у романі відіграє історія про Маріуполь, що ґрунтується на основі свідчень захисників «Азовсталі».

«Мова-меч. Як говорила радянська імперія» Євгенії Кузнєцової 

«Авангардне мистецтво в Україні, 1910–1930: пам’ять, за яку варто боротися» 

Мирослава Шкандрія

Недарма саме ця праця про українських авангардистів завершує нашу добірку. Казимир Малевич, Давид Бурлюк, Михайло Бойчук та інші неабияк відомі у світі, їхні роботи — приголомшливі, методи — революційні, вплив — неоціненний. От тільки росія зробила все можливе і неможливе, аби змусити цілий світ вважати цих непересічних митців росіянами, а не українцями. Мирослав Шкандрій повертає ці імена українцям. І зрештою світ це поступово усвідомлює. Так, «Стеделек-музей» в Амстердамі, де зберігається найбільша колекція робіт Малевича поза колишнім союзом, тепер пише, що Малевич — український художник. Якщо ви хочете більше дізнатися про те, як росія привласнювала українських митців, то пропонована книжка Шкандрія — найкращий спосіб це зробити.

Імперія так довго і методично нищила українців, нашу культуру і мову, вдаючись до різних методів — від тотальної заборони до хитрості і підступів. І все ж не знищила! Певно, маємо ми в серці те, що не вмирає. Всі книжки з цієї добірки показують нашу тривалу боротьбу з агресором, яка неможлива без любові до того, що захищаєш, за що стоїш. І День Незалежності — ще один прояв такої любові.

Підготувала Оксана Ускова

ukrinform.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я