Схилимо голови у вічній подяці й зажурі

0

В Україні немає міста, села, родини, які б не втратили на фронтах Другої світової війни, найбільш кривавої і жорстокої в історії людства, батька, сина, доньку, дядька, племінника, онука, сусіда, товариша. Про це пише golos.com.ua.

Лік утрат іде на мільйони. І хоча останні залпи війни прогриміли 76 літ тому, душевні рани живих і сьогодні кровоточать і болять.

Людське життя — найвища цінність, так само як людяність, гуманність, повага до інших націй і народів. Про це нагадали сучасникам учасники урочистого заходу «Пам’ять поколінь», що відбувся за ініціативи ліцею-інтернату № 23 «Кадетський корпус» Шевченківського району Києва (на знімку). На зустріч із кадетами, яким цього дня вручили погони, прийшли діти війни, ветерани АТО. Після вшанування подвигу загиблих у боях із нацизмом, учасники заходу запросили гостей до польової кухні: пригощали не лише солдатською кашею, а й справжнім фронтовим хлібом часів Другої світової — картопляним, кукурудзяним, випеченим із вівса і ячменю, на швидкій заквасці.

У перемогу над гітлерівською Німеччиною та її союзниками Україна зробила величезний внесок. За даними Українського інституту національної пам’яті, на боці Об’єднаних Націй воювали українці у складі армій Великої Британії та Канади (45 тисяч осіб), Польщі (120 тисяч), СРСР (понад 7 мільйонів), США (80 тисяч) і Франції (6 тисяч), а також визвольного руху в самій Україні (100 тисяч в УПА) — разом більш як 7 мільйонів осіб. Понад 2,5 мільйона українців були нагороджені радянськими та західними медалями й орденами, більш як 2 тисячі стали Героями Радянського Союзу, з них 32 — двічі, а найкращий ас союзної авіації Іван Кожедуб — тричі.

Перемога над підступним і жорстоким ворогом далася дорогою ціною.

Сукупні демографічні втрати українців і громадян України інших національностей упродовж 1939—1945 років наразі оцінюються в понад 8 мільйонів осіб. За підрахунками вчених, Центральна, Південна та Східна Україна втратила 30 відсотків населення, Галичина — 22, Волинь і Полісся — 12. Для поповнення демографічних утрат воєнного періоду республіці знадобилося приблизно 25 років. Було зруйновано майже 700 українських міст і 28 тисяч сіл, спалено до 320 тисяч господарств.

Дослідники наголошують, що Україна в результаті Другої світової війни зазнала матеріальних втрат у розмірі понад 45 відсотків від збитку всього СРСР. 

«З метою створення могутнього військово-промислового потенціалу на сході СРСР під гаслом «Усе для фронту! Все для перемоги!» більшовики вивезли з України 550 промислових підприємств, майно і худобу тисяч колгоспів, радгоспів, МТС, десятки наукових і навчальних закладів, осередків культури, історичні цінності. Виїхали майже 3,5 мільйона жителів республіки — кваліфіковані робітники і спеціалісти, науковці, творча інтелігенція, які віддали трудові й інтелектуальні зусилля в розвиток воєнного й економічного потенціалу СРСР», — повідомляють в УІНП.

Тож у День пам’яті та примирення і в День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні маємо не лише вшановувати ветеранів і згадувати імена загиблих на фронтах співвітчизників. Ці дні мають стати нагадуванням про страшну катастрофу, про безповоротні втрати мільйонів людей, застереженням на майбутнє.

Світлана ЧОРНА

Фото Юрія ПЕРЕБАЄВА

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я