Спілці болгарських письменників – 110 років!

0

Делегація НСПУ в складі секретарів Інни Ковальчук і Віктора Мельника на запрошення керівництва Спілки болгарських письменників взяла участь у святкуванні 110-річчя від дня створення цієї найбільшої письменницької організації Болгарії. Ювілейні заходи відбулись у Софії наприкінці минулого року.

Однак їхня поїздка в балканську країну почалась за кілька днів до того з візиту в село Горскі Ізвор (община Димитровград), де учасникам делегації вручили літературні відзнаки за поезію імені Івана Николова та грамоти як номінантам Шостого національного поетичного конкурсу з участю іноземців «Осінні цвіркуни» («Есенни Щурци»). Організатори їх – Спілка незалежних письменників Болгарії та поетичний клуб «Іван Николов». Такі ж відзнаки були передані голові НСПУ Михайлові Сидоржевському. Гості з України відвідали також музей поета Пеньо Пенева в Димитровграді.

Віктор Мельник та Інна Ковальчук вручають грамоту та кубок секретарю СБП Анжелі Димчевій, яка стала зарубіжним лауреатом Київського міжнародного літературно-музичного конкурсу-фестивалю «Причал на Поштовій».

Відтак відбувся переїзд до столиці. Серед головних подій святкування в першу чергу слід назвати семінар для перекладачів болгарської літератури, на якому представники іноземних письменницьких спілок розповіли про те, що робиться в інших європейських країнах (в Австрії, Німеччині, Сербії, Туреччині, на Кіпрі та ін.) для пропаганди болгарського красного письменства. Слово було надано також Віктору Мельнику, він поінформував про перекладачів з болгарської, які нині працюють в Україні, та про їхні здобутки. (Слід додати, що ні російські перекладачі, ні російські письменники не були запрошені ні на цей семінар, ні на інші імпрези.)

Увагу громади привернули і велика фотовиставка на відкритому повітрі з візуальною розповіддю про 110 років Спілки, і презентація ошатної поетичної антології «Софія. Золото слів», виданої до ювілею. В ній упорядники підібрали вірші про болгарську столицю класиків і сучасників за останні сто пʼятдесят років, а в розділі «Місто натхнення» подали твори зарубіжних авторів – і там теж представлені наші співвітчизники.

Завершилося святкування урочистостями у великому залі Військового клубу, в яких узяв участь і виступив Президент Болгарії Румен Радев.

Інформація УЛГ

litgazeta.com.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я