Спілкування з авторами, презентація книг. У Кропивницькому відбувся всеукраїнський фестиваль-ярмарок

0

У Кропивницькому відбувся сьомий всеукраїнський фестиваль-ярмарок «Книговир-2023». Свої видання презентували письменники з Кіровоградської області, Кропивницького, Києва та Херсона. Суспільне дізнавалось, про що нині пишуть письменники та які вподобання у читачів.

Співорганізаторка фестивалю, керівниця кропивницького видавництва Тамара Самиляк розповіла, що започаткували книжковий фестиваль у 2015 році. Основною метою була популяризація читання. Нині з видавцями обговорюють, як війна вплинула на їхню роботу.

«У малих видавництв складнощів набагато більше. По-перше, в нас немає великого асортименту. По-друге, наше видавництво завжди спеціалізувалося на літературі місцевих авторів, краєзнавчій літературі – а це має обмежений попит. Крім того, дуже скоротився персонал, конкретно з нашого видавництва багато людей виїхали за кордон. Нас рятує власна друкарня, виживаємо, надаючи звичайні друкарські послуги».

Співорганізаторка фестивалю, керівниця кропивницького видавництва Тамара Самиляк

Співорганізаторка фестивалю Тамара Самиляк. Фото: Суспільне Кропивницький

Під час фестивалю, який відбувся 22 вересня, кропивничани та гості міста могли поспілкуватись з письменниками, видавцями, відвідати презентації книг.

Письменник-військовий

Київський письменник Сергій Пантюк привіз найновішу свою книгу «Зникома зима». За його словами, більшість віршів писав на фронті. Він з першого дня повномасштабного вторгнення пішов у територіальну оборону Києва. Брав участь у військових операціях під Бахмутом.

«Книга вийшла у червні. 70% текстів написані в окопах. Я собі, коли тиша, сидів й щось писав. Це не єдина книга, я ще написав для дітей – таку бешкетну абетку. Тут є серйозні тексти, які пов’язані з українською літературною традицією, є лірика, є філософська лірика».

Сергій Пантюк письменник Київ

Сергій Пантюк. Фото: Суспільне Кропивницький

Зі слів письменника, люди в тилових містах стали більше цікавитись літературою на військову тематику, військові ж навпаки – просять почитати щось про мирне життя. Після повномасштабної війни, сказав, українськими письменниками більше почали цікавитись за кордоном.

«Захід все більше нами цікавиться, більше нас перекладають, більше кличуть до себе, щоб зрозуміти наших письменників. І це дуже добре. Тобто ми виходимо на світові обрії, де говоримо, хто ми є».

Дитячий письменник

Дитячий письменник із Києва Іван Андрусяк презентував книжку «Дядько Барбатко». Розповів, що героя для цієї книги вигадала його донька.

«Воно буває, мабуть, раз у житті – коли приходить таке натхнення, що книжка народжується сама. Зазвичай, щоб написати повість, казку – потрібен, мінімум, рік часу. А тут я просто одного ранку вийшов з хати, глянув на небо, на сонце, на сад – і в голові самі почали крутитися якісь слова».

Іван Андрусяк

Іван Андрусяк. Фото: Суспільне Кропивницький

Зі слів письменника, діти – особливі читачі, адже вони відчувають найменшу фальш.

«Про мирний час майже ніхто писати не хоче»

Фестиваль – це нагода нагадати про себе та свою творчість, вважає кропивницька письменниця Ольга Полевіна. З її слів, нині про мирний час майже ніхто писати не хоче.

«Пишуть про цей час. Перше півріччя був жах, відчай, ненависть, потім – спокійна, холодна лють пішла. І проза, і поезія».

Ольга Полевіна письменниця з Кропивницького

Ольга Полевіна. Фото: Суспільне Кропивницький

Сказала, що видається невеликим накладом, а коли книги розкуповують – додруковує.

«Одразу неможливо знайти суму. Видавництва наші працюють, як типографія: гроші є – надрукували. А що робити з цими книгами – невідомо».

«Цікаво, корисно, пізнавально»

Кропивничанка Ольга Черкас відвідує фестиваль щороку, бо тут, з її слів, можна побачити літературні новинки, придбати книги за ціною видавництв, поспілкуватись з авторами, відвідати майстеркласи.

«Дуже цікаво, завжди корисно та пізнавально».

Тривав фестиваль сім годин.

suspilne.media

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я