США ввели санкції проти іранського фонду, який обіцяв винагороду за вбивство письменника Рушді

0

Міністерство фінансів США запровадило санкції щодо 15 Khordad Foundation — це фонд, який оголосив багатомільйонну винагороду за вбивство письменника Салмана Рушді. На нього в серпні вчинили напад.

Про це пише Associated Press.

Американські посадовці кажуть, що у 2012 році фонд збільшив винагороду за вбивство до 3,3 мільйона доларів.

Держсекретар Сполучених Штатів Ентоні Блінкен заявив, що США засуджують напад на Рушді «найрішучішим чином як відвертий напад на свободу слова та терористичний акт».

«Сполучені Штати не похитнуться у своїй рішучості протистояти загрозам, які створює іранська влада проти універсальних прав на свободу вираження поглядів, свободу релігії або переконань і свободу преси», — сказав заступник міністра фінансів США з питань протидії тероризму і фінансової розвідки Браян Нельсон.

Тож в учасників фонду не буде доступу до будь-якої власності чи фінансових активів, що зберігаються в США, а також їм заборонять подорожувати до Сполучених Штатів. 

Що за напад?

12 серпня 75-річний британський письменник індійського походження Салман Рушді, лауреат Букерівської премії, виступав на заході в Інституті Чатокуа, штат Нью-Йорк. Рушді мав прочитати лекцію про свободу творчості, коли чоловік із залу вибіг на сцену та напав на нього.

Письменник отримав ножове поранення в шию, його гелікоптером доставили до місцевої лікарні. Підозрюваного в нападі одразу ж затримали. Через день після нападу Рушді знову зміг говорити, а ще через день — його відключили від апарату штучної вентиляції легень. Після замаху він втратив зір на одне око та здатність користуватися рукою.

Що це за письменник?

Рушді, який народився в мусульманській кашмірській родині у Мумбаї, багато років отримував погрози через «Сатанинські вірші» — збірку, яку він видав у 1988 році. Цей сюрреалістичний і постмодерністський роман деякі мусульмани назвали богохульним і навіть заборонили в деяких країнах. А сам автор змушений був протягом десятиліття переховуватися.

Через рік після публікації книги верховний лідер Ірану аятола Хомейні закликав стратити Рушді та запропонував тому, хто це зробить, винагороду в 3 мільйони доларів.

Після публікації «Сатанинських віршів» десятки людей були вбиті, зокрема й перекладачі твору. Винагорода за голову Рушді залишається в силі, хоча уряд Ірану дистанціювався від указу Хомейні.

Салман Рушді, який має британське та американське громадянство, є активним прихильником свободи слова та неодноразово захищав свій твір. У 2007 році британська королева Єлизавета II надала Рушді рицарське звання за заслуги в галузі літератури, а в липні 2008 року він отримав Букерівську премію за свій роман «Діти опівночі».

hromadske.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я