Станіслав Асєєв на власному досвіді розказав, як поводити себе у полоні, щоб вижити

0

Український письменник і журналіст Станіслав Асєєв, який протягом 2017-2019 років перебував у російському полоні в окупованому Донецьку, дав поради українцям, як поводитися у російському полоні, щоб вижити.

Про це він розповів в інтерв’ю виданню The Page.

З власного досвіду він зазначив, що, коли окупанти беруть у полон цивільного, вони завжди йому не вірять, щоб він не казав. 

«Навіть коли людина готова щось підписати, вони завжди заперечують те, що ти кажеш. Відповідно, ти втрачаєш здоров’я через катування. До цивільних, яких підозрювали в шпигунстві, ставилися дуже жорстко, принизливо та зневажливо», — розповів письменник.

За словами Асєєва, все дуже індивідуально, але загально він рекомендує:

Нічого не заперечувати. Якщо сказали підписати якісь папери, то одразу підпишіть, щоби не втрачати здоров’я. Це не важить взагалі нічого.

Не поводити себе як герой. Під час тортур є дві моделі поведінки людини: модель героя і модель жертви. 

«Я бачив модель героїв, від яких нічого не залишалось. Якщо людина на допиті під час тортур поводиться у форматі «Слава Україні», це дратує катів, що зрештою призводить до важких страждань і повної втрати здоров’я. Ви — маленька людина, ви нічого не знаєте, ви нічого не робили. Кажіть що завгодно, на кшталт того, що кажуть росіяни, коли їх беруть в полон: «я нічого не знав» і т.д. «, — наголосив журналіст.

З психологічного погляду це правильна модель поведінки, щоб знизити градус напруги між жертвою та катом.

Нагадаємо, український письменник та журналіст з Донецька Станіслав Асєєв отримав премію за мужність імені Діани Ортіс (Dianna Ortiz Award for Courage). 

donpatriot.news

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я