Стародруки з Музею книги та книгодрукування в Острозі перенесуть у цифровий формат

0

До каталогу внесуть видання острозької, львівської, почаївської та київської друкарень XVI–XVIII століть. Про це повідомляє видання «Читомо», посилаючись на заступника директора з наукової роботи Державного історико-культурного заповідника Андрія Брижука.

«Ці стародруки демонструють самобутність українського книжкового мистецтва та багатогранність духовної культури українців», — зазначає науковець.

За його словами, електронний каталог найцінніших книг допоможе інтеграції України в європейський культурний простір.

Його створять у межах проєкту «Оцифрування і каталогізація кириличних стародруків колекції Державного історико-культурного заповідника м. Острог», який отримав грантову підтримку від Українського культурного фонду. Електронні копії розмістять на офіційному сайті музею. Пізніше створять і англомовну версію.

Станом на 24 лютого 2022 року в книжковому фонді музею перебувало 5315 експонатів, із них оцифровано лише 56.

«Після 24 лютого ми працювали над створенням електронних версій рукописних інвентарних книг. Спочатку фотозйомка посторінково, згодом набір у таблиці Excel. Наразі працюємо над впровадженням музейної програми», — зазначає Брижук.

Що відомо про музей

Музей книги та книгодрукування в Острозі відкрили у 1985 році. В основі експозиції — значна книжкова колекція, початки формування якої пов’язані з діяльністю Братства імені князів Острозьких.

Колекція музею налічує майже півтори тисячі стародруків XVI–XVIII століть та близько 150 рукописів XVI–XXI століть. Також є зібрання західноєвропейських стародруків XVI–XVIII століть.

Експозиція зорієнтована на висвітлення історії української книги — від виникнення книгодрукування в Україні до початку ХХ століття (історія та побутування книги).

Поліна Горлач

suspilne.media

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я