Сумна звістка: померла Ярослава Шекера

0

17 червня на 38-му році пішла з життя науковець, перекладачка Ярослава Шекера.

Про це на свої сторінці у Facebook повідомив її чоловік — Олександр Хоменко: “Ярослави більше нема. Інсульт у ніч на 13 червня, крововилив. Три дні пролежала в комі, сьогодні опівдні зупинилося серце”, — написав він.

Ярослава Шекера почала віршувати у 12 років. 1992 року стала членом літературного об´єднання “Радосинь” при Національній спілці письменників України. Навесні 2000 року почала перекладати китайську класичну поезію доби Тан (VII—X ст.), пізніше – поезію від давнини до сьогодення. Була членом Національної спілки письменників України (Київська організація) та членом Асоціації дослідників езотеризму і містицизму (АДЕМ).

1998 року вступила до Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка на спеціальність “Китайська мова і література”. Під час навчання в університеті стажувалася в КНР: з вересня 2000 по червень 2001 року в Чанчунському педагогічному університеті, з вересня 2001 по червень 2002 року — в Пекінському університеті мов і культури. 

У червні 2003 року Ярослава Шекера закінчила курс навчання в Київському університеті. 

З вересня 2003-го по травень 2010-го працювала асистентом кафедри китайської, корейської та японської філології (ця кафедра до 2005 року була кафедрою тюркології) Інституту філології КНУ.

У 2007-му Ярослава Шекера захистила кандидатську дисертацію на тему “Генеза та функціонування художніх образів у китайській поезії доби Тан (VII—X століть)” зі спеціальності 10.01.04 – література зарубіжних країн. З травня 2010-го й дотепер Ярослава Шекера була доцентом цієї ж кафедри.

Крім того, ще студенткою, у вересні 2002-го почала викладати в Київському університеті східної лінгвістики і права (2004 року перейменований на Університет “Східний світ”). Ця викладацька діяльність тривала до червня 2012 року. З вересня 2012-го по червень 2014-го працювала доцентом кафедри сходознавства Відкритого міжнародного університету розвитку людини “Україна”.

Викладала курси: “Історія зарубіжної літератури” (китайська), “Лінгвокультурологічна інтерпретація тексту” (спецкурс), “Методологія художнього перекладу” (спецкурс), “Основи етимологічного аналізу” (спецкурс). 

 

Висловлюємо щирі співчуття родині та близьким Ярослави Василівни. Світла пам’ять.

 

Національна спілка письменників України

 

 

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я