«Творчість Станіслава Лема надихає вчених на створення нових корисних винаходів», — Максим Козицький

0

Львівщина відзначає 100-річчя з дня народження відомого польського письменника Станіслава Лема. З цієї нагоди відбувся культурно-мистецький вечір, присвячений цій постаті.

Про це повідомляє loda.gov.ua.

Участь у заході взяли голова Львівської ОДА Максим Козицький, Воєвода Підкарпатський Єва Леніарт та представники польської делегації. 

Очільник області  привітав усіх присутніх і підкреслив, що слова «письменник»  замало, щоб описати одного з геніїв світової фантастики, філософа, футуролога, автора реалістичної прози та саркастичних оповідань.

«Саме Станіслав Лем передбачив виникнення  електронних  та аудіокниг, планшету, інтернету, роботів-продавців, 3D-принтера, смартфонів і комп’ютерних ігор. Він писав свої шедеври в багатьох столицях Європи, проте завжди наголошував на своїй ідентичності львів’янина: «Я львів’янин і львів’янином залишуся до смерті. І сьогодні ми мали унікальну нагоду побачити його літературні сюжети у візуальному мистецтві, зокрема у абстрактних експериментальних скульптурних композиціях. Минуло 15 років із того часу, як Станіслава Лема немає в нашому світі. Однак як спадок залишилися його чудові твори, які надихають і будуть надихати вчених на створення нових корисних винаходів, а творчих людей – на створення фільмів та візуальних мистецтв», — підкреслив Максим Козицький.

Як зазначають організатори, мета заходу сфокусуватися на постаті Станіслава Лема через потрійну лінзу: письменник-футоролог, непересічна особистість прогнозист-пророк.

У межах мистецького вечора виступив  симфонічний оркестр Львівської Національної філармонії ім. Скорика.

Присутні ознайомились з ретромашинами та живописом Миколи Шимчука та Мирона Катарана.  

Генеральний Консул Республіки Польща у Львові Еліза Дзвонкєвіч підкреслила, що важливо, аби кожен на своєму місці, творив майбутнє.

«Крім технічних передбачень, Лем також вірив у майбутнє людських взаємин. І я вірю, що ми разом із вами будемо й надалі їх розвивати», — зазначила вона.

Довідково:

Станіслав Лем – письменник-футуролог.  У 1951 році вийшла у світ його книга «Астронавти», успіх додав снаги, він почав писати книги щороку серед яких: «Магелланова хмара», «Едем», «Книга роботів», «Соляріс», «Казки роботів», «Непереможний», «Полювання».  

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я