У Будинку письменників відбулася презентація книжки Любові Дмитришин «Лавина»

0

13 жовтня в Камінній залі Будинку письменників відбулася презентація книжки Любові Дмитришин «Лавина». Письменницю прийшли привітати Раїса Талалай, Антонія Цвід, Теодозія Зарівна, Василь Неволов, Сергій Мартинюк, Валентина Козак, Тетяна Фольварочна, Марія Морозенко, В’ячеслав Гук, Світлана Короненко, Лариса Петрова, Василь Василашко та інші.

Урочистий вечір розпочала поетеса Антонія Цвід. Вона захоплено розповіла про книжку авторки, де трагізм людського життя змальований на тлі глобальних політичних та економічних перетворень.

Чільною для цієї книжки, яка має форму щоденника, – стала тема расової ненависті й трагічні події у США, безпосереднім свідком яких була й сама письменниця, коли від рук поліцейського загинув афроамериканець Джордж Флойд.

Слово «лавина» у книжці є метафорою, що ввібрала в себе не лише лавину роз’ятрених почуттів авторки,  яка дуже болюче сприйняла ті жахливі події, які охопили США після смерті Д. Флойда, а й лавину, масу, огром, величезну ріку люду, який вийшов на вулиці американських міст, висловлюючи свій протест проти жорстокості.  Звичайно, з чужого горя дуже вміло скористалися ті, хто бажає, щоби США як країна зникли з мапи світу. Саме про це пише авторка – про зомбованість мас ЗМІ, яка призводить до жахливих і непоправних наслідків. Вона також зазначила, що після цих подій США вже ніколи не будуть такими, як раніше, і це трагедія не лише тих, хто там живе, а й усього світу. Від того жаху письменницю рятувала щира віра в Бога і можливість побачити рідну землю, Україну. Аналізуючи ті жаскі події, вона провела паралелі між ними і Жовтневою революцією, яка знищила в людських душах паростки культури, взаємоповаги, мудрості та співчуття, а також авторка дійшла висновку, що масою керує зло і ненависть, проте маса від цього й сама себе знищує.

На презентації  поетеса, громадська діячка, голова творчого об’єднання  «Світлина» Лариса Петрова зауважила, що ми всі живемо у світі, де панує добро і зло, і побажала, щоби добра було значно більше; письменник Василь Неволов наголосив, що цю книжку можна читати як драматичний твір, де спостережлива й обдарована письменниця вміло й майстерно відтворює складний навколишній світ; поетеса і видавець книжки Світлана Короненко визначила актуальність порушеної письменницею тематики і глибоке філософське підґрунтя цього видання; головний редактор журналу «Київ» Теодозія Зарівна була втішена тим, що «Лавина» побачила світ саме у видавництві «Ярославів Вал», яке акумулює найпотужнішу сучасну українську літературу; письменник Сергій Мартинюк розповів про свій нелегкий досвід військового й наголосив, що це видання є своєрідним попередженням для всіх, до якого треба прислухатися і зробити відповідні висновки; директор Будинку письменників Ніна Шаварська щиро подякувала авторці за те, що та у США плекає українську мову й культуру і є своєрідним містком через океан між США та Україною; поетеса Валентина Козак побажала авторці наснаги в подальшій літературній творчості й зауважила, що вихід друком цієї книжки став своєрідним подоланням отієї лавини зневіри й болю, в яку потрапила авторка нещодавно; насамкінець голова Київської організації НСПУ Марія Морозенко вручила Любові Дмитришин Почесну грамоту від НСПУ за вагомий внесок у розвиток української культури.

На презентації прозвучали пісні у виконанні співачки і композитора Тетяни Мірошниченко і заслуженої артистки естрадного мистецтва України Наталії Полтавець.

Пресслужба НСПУ

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі.

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я