У Чехії запустили проект із дослідження фейків за допомогою штучного інтелекту

0

У Чехії стартував новий міжнародний проект CEDMO (Central European Digital Media Observatory), метою роботи якого є виявлення, дослідження та зменшення впливу пропаганди і боротьби з дезінформацією. Його унікальність полягатиме у використанні для перевірки фактів штучного інтелекту.

Таким чином проект Карлового університету (FSV UK) у Празі разом із партнерами з Чехії, Словаччини, Польщі та експертами з Франції та Греції приєднався до мережі престижних європейських міждисциплінарних центрів, повідомляє cas.sk.

“Перевірка включає ряд трудомістких кроків, таких, як моніторинг онлайн-простору та виявлення потенційно неправдивих повідомлень, які можуть мати значний негативний вплив на суспільство”, – зазначила координатор проекту та генеральний директор Словацького інституту інтелектуальних технологій Кемпелен (KInIT) Марія Білікова.

За її словами, штучний інтелект може допомогти людям, які перевіряють факти, наприклад, рекомендуючи контент, правдивість якого важливо дослідити.

“Це особливо важливо для повідомлень, які мають потенціал для швидкого поширення та охоплення великої кількості людей”, – додала вона.

До складу міжнародного багатопрофільного консультативного органу входять одинадцять представників авторитетних ЗМІ, розробників штучного інтелекту, державного управління та некомерційних організацій. Головою є Йохен Шпангенберг, заступник керівника відділу досліджень та співпраці німецького громадського медіа «Deutsche Welle».

Францію представляє Сільвія Кауфман, колишній головний редактор «Le Monde». Серед польських експертів – Яцек Жаковський, співзасновник «Gazeta Wyborcza». Французьке пресагентство AFP і чеська незалежна платформа перевірки фактів Demagog.cz забезпечать безперервну перевірку фактів з акцентом на довіру або плюралізм.

Дослідники також розглянуть наслідки інформаційних пробілів, спричинених дезінформацією.

“Останнім часом ми бачимо, що їх кількість зростає і як далеко вони можуть завести. Це складне явище, про яке ми знаємо багато, але все ще недостатньо, щоб ефективно боротися з ним. Тому дослідження та аналіз дуже важливі, особливо для ефективної освіти різних груп суспільства”, – сказала польський медіаексперт Каріна Стасюкова-Краєвська.

Дослідники також братимуть участь у кампаніях із медіаграмотності, зокрема навчанні вчителів та журналістів. Особливу увагу вони приділять молодому поколінню, учням та студентам.

Крім FSV UK, вплив дезінформації на суспільство також вивчатимуть вчені з Університету св. Кирила і Мефодія (UCM) у Трнаві, Університету соціально-гуманітарних наук (SWPS) у Варшаві та Палацького університету в Оломоуці.

Проект співфінансується Європейською комісією (ЄК) через механізм “З’єднання Європи” (CEF).

Нагадаємо, за результатами дослідження GLOBSEC щодо стійкості та вразливості країн до іноземного впливу, особливо Росії та Китаю, Словаччина, Чехія та Румунія виявились найстійкішими до інформаційного впливу Росії та Китаю.

Джерело: InfoPost.Media 

Фото: radiosvoboda.org

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я