У Чернівцях ушанують памʼять видатного письменника Франца Кафки

0

Захід відбудеться 20 червня до 100-річчя від дня смерті Франца Кафки.

 У четвер, 20 червня, о 18:00 у Літературному целанівському центрі за адресою вул. Ольги Кобилянської, 51, відбудеться публічна лекція до 100-річчя від дня смерті Франца Кафки «Целан і Кафка»

Лектор — Петро Рихло, професор кафедри зарубіжної літератури і теорії літератури Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича

Франц Кафка – австрійський письменник, один із фундаменталістів модерністської прози. Творча спадщина письменника включає в себе три незакінчених романи, кілька збірок новел і притч, афоризми, листи і щоденники. За життя опублікував лише кілька збірок і оповідань, які не притягали особливої уваги до його творчості. Основна слава прийшла посмертно, коли всупереч заповіту, його душоприказник не став знищувати рукописи, а опублікував їх.

Пауль Целан – єврейський німецькомовний поет із Чернівців, справжнє ім’я Пауль Лео Анчель, народився у 1920 році.
«Фуга смерті” є найвідомішим віршем Пауля Целана. Найімовірніше він був написаний на початку 1945 року. Молодий Целан повертається з румунського трудового табору на батьківщину, але без батьків – вони загинули у концтаборі. Ця травма стала вихідною точкою для знаменитої «Фуги смерті”. Вперше цей вірш було надруковано в румунському перекладі під назвою «Танго смерті”. Німецькою мовою вірш вийшов у збірці «Пісок з урн”, проте отримала широкий резонанс, увійшовши до збірки «Мак і пам’ять”. «Фуга смерті” Пауля Целана вважається одним з найважливіших віршів, які вшановують пам’ять жертв Голокосту.

Організатори: Австрійська бібліотека при ЧНУ імені Юрія Федьковича, Целанівський літературний Центр

Вхід вільний.

У Чернівцях вшанують памʼять видатного письменника Франца Кафки

promin.cv.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я