У Чернівцях відбулося вручення нагород переможцям конкурсу української комедії «Золоті оплески»

0

У Чернівецькому музично-драматичному театрі імені Ольги Кобилянської відбулася церемонія вручення нагород переможцям конкурсу сучасної української комедії «Золоті оплески».

Найбільшою інтригою було перше місце конкурсу, яке журі присудило донецькому драматургу Галині Тихончук за комедію «Черга за минулим». Подію в п’єсі відбуваються в Донецьку, в нічній черзі біля Ощадбанку, де сходяться сепаратисти і скромні жителі міста, які іронічно ставляться до ДНР, російського світу та його цінностей. Всю ніч пенсіонери безнадійно чекають пенсії з Києва, кленуть київську хунту, сваряться, здають один одного бойовикам. Для безпеки авторки, яку за цю пародію на ДНР бойовики можуть вбити, організатори конкурсу вирішили не викликати її з Донецька, не розкривати псевдоніма, а передати нагороду через треті руки. 

Друге місце дісталося Олегу Миколайчуку-Низовцю за комедію «Сходження кульгавого Скарбека». Події в п’єсі розгортаються у Львові в другій половині ХІХ століття. До міста, де вже два роки таємно споруджується російський театр, несподівано прибуває ревізор із Москви. Троє аферистів планує показати ревізору довгобуд, який був лише бутафорією неіснуючого театру. Однак із самого початку все пішло не так. Візник під час прибуття ревізора показав йому нібито нову будівлю, яку назвав театром Скарбека. Тож аферисти мусять швидко переорієнтуватися, видаючи мельпомену Скарбека за російський театр. Для цього їм потрібно було терміново «оживити» вже померлого графа Станіслава Скарбека та залучити до афери місцевих повій.

Третє місце журі присудило Володимиру Гільчуку за комедію «Італіяно-Чорнобіле». Ця комедія – поєднання бурлеску й чорного гумору. У передмістя Чернівців приїжджає в гості з Італії заробітчанка Піонія. Відколи вона працює за кордоном, її чоловік Дьордій почав жити з іншою жінкою, а їхня донька Флоріка завагітніла невідомо від кого. Та й сама Піонія в Італії живе з іншим чоловіком. Під час гостин Піонії розкривається подвійне життя сім’ї та нерадісна картина сучасного українського життя. 

Дипломантами конкурсу стали Анна Багряна за комедію «Боги вмирають від нудьги», Богдан Жолдак за комедію «Чорний скарб», Валентин Тарасов за комедію «Кар’єра»

Вручаючи нагороди, голова журі конкурсу Оксана Івасюк сказала, що конкурс сучасної української комедії «Золоті оплески» буде проводитись у Чернівцях щороку. Кращі комедії будуть щороку видаватися в антології та розсилатися в українські театри. 

Організатори конкурсу – Національна спілка письменників України, Чернівецька обласна державна адміністрація, Чернівецький музично-драматичному театрі імені Ольги Кобилянської. Конкурс пройшов за підтримки родини Ющенків.

 

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я