У Харкові відкрили вуличну виставку пам’яті фотографа Юрія Ворошилова

0

Біля Харківського літературного музею на вул. Багалія відкрилася виставка робіт відомого фотографа Юрія Ворошилова, який місяць тому пішов із життя.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Роботи, які зберігалися в архіві музею, виставили біля фасаду. Недалеко звідси знаходиться творча майстерня Ворошилова.

Фахівець літмузею Ольга Бондар-Різниченко, відкриваючи виставку, сказала, що творчість фотографа цілком можна назвати історіософією Слобожанщини, а згодом — усієї України.

“Остання виставка, яку він планував і не доробив, про зіткнення цивілізацій у 21 столітті, де весь світ розділений на добро і зло, де є світло з боку України і темрява, якою протягом століть хотіла нас накрити Росія, — сказала вона.

За словами Бондар-Різниченко, фотограф досліджував і намагався розкрити архетип Слобідської України.

“Його ідея полягала в тому, що ми всі разом на майбутнє сформували стратегію розвитку, його завдання — через минуле прозирати сучасність і майбутнє, щоб ми йшли правильним шляхом, котрий заклала в нас сама природа і дар божий. Власне, дар божий Юрка полягав у тому, щоб створювати візію розвитку Слобідщини. Це наш друг, це легенда для Харкова, та знакова постать, яка представляє 90-ті, 2000-ні роки. Біля кожної його роботи можна годину стояти і міркувати”, — зазначила фахівець літмузею.

Дружина Ворошилова Алла зауважила, що Юрій дуже любив знімати Харків — з дахів, із повітря, навіть із драбини, а останнім часом казав, що подумки літає над містом, а також над домом і пасікою в області, де жили його батьки. Саме там його і поховали.

Як повідомляв Укрінформ, місяць тому у німецькій клініці помер харківський фотограф Юрій Ворошилов.

Протягом кількох років він боровся з онкологічним захворюванням: переніс операцію, кілька курсів хіміотерапії, тяжку пневмонію, викликану коронавірусом. Не зважаючи на це, продовжував працювати, їздив у зону бойових дій.

Ворошилов — один із хронікерів Чорнобильської катастрофи. У червні 1986 року він за завданням редакції однієї з харківських газет знімав, висунувшись по пояс із кабіни військового вертольота, оповитий парою з 4-го енергоблока ЧАЕС, а потім організував мобільну виставку і розповів усьому регіону про подвиг чорнобильців.

В об’єктиві Юрія Ворошилова також були події кінця 80-х — початку 90-х років Харкова, здобуття Україною незалежності, Помаранчева революція, Революція Гідності.

В останні роки Ворошилов здійснив три масштабні фотопроєкти: «Грузинський легіон» — про добровольців, які приїхали з Грузії до України для захисту нашої країни від російських окупантів; «Савур-Могила», де представлені фотографії, зроблені у Попасній, Щасті, на Світлодарській дузі; «Неоголошена війна», у якому зібрані його знімки учасників перших, найтяжчих боїв на Донбасі.

ukrinform.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я