У Європарламенті відкрили виставку болгарської художниці про Голодомор

0

У приміщенні Європейського парламенту в Брюсселі відкрилася виставка болгарської художниці українського походження Йони Тукусер, головною темою якої став Голодомор.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Голодомор 30-х років, а також голод 1946-47 років, а також інші «приховані Голодомори», і не лише в Україні, — це наслідок політики сталіністів та нинішнього путінського режиму, який намагається анігілювати, руйнувати та заперечує право людей на існування. Ми повинні поєднати сили та боротися з цим разом. Ми не можемо дозволити, щоб Росія продовжувала свої злочини», — заявив під час відкриття виставки представник України при ЄС посол Всеволод Ченцов.

Український дипломат зауважив, що відкрив для себе історію болгарської спільноти в Одеській області, яка повною мірою відчула на собі жахи Голодомору в Україні. Тож ця трагедія не є суто українською, вона має міжнародний вимір. Він нагадав, що нині Росія погрожує голодом найбільш вразливим країнам світу, — вона не лише блокує український експорт зерна, вона намагається знищити українські зернові сховища та портову інфраструктуру у Чорному морі та на Дунаї.

«Зло має бути покараним, інакше воно може відродитися з новою силою. Тож ми маємо поєднати сили, щоб ті, хто винні у воєнних злочинах в Україні, за всі руйнування та страждання українського народу, були притягнуті до відповідальності» — додав Ченцов.

Протягом 14 років авторка представлених творів, художниця Йона Тукусер, вивчала історичні матеріали, розмовляла з очевидцями тих страшних подій, голоду, що прокотився Україною у 1921-1923, 1932-1933 та 1946-1947 роках. Кожна її художня робота має сюжет, що оснований на реальних подіях та документальних свідченнях, і це дозволяє людям глибше усвідомлювати жах усього, що трапилося у ті роки.

Виставка організована в контексті нової агресії, цього разу з боку російського тоталітарного режиму, який веде неспровоковану та жорстоку війну проти України, і знову намагається використати голод як зброю проти населення України та проти усього людства. На виставці також представлені уламки дрону іранського виробництва, яким російські загарбники знищили українське зернове сховище, та саме збіжжя, опалене у пожежі.

Виставка організована в Європарламенті за ініціативою депутата від Болгарії Андрія Ковачева, за сприяння місії України при ЄС, дипломатичних представництв Болгарії та Сполучених Штатів у Європейському Союзі.

Виставка триватиме три дні.

Як відомо, Голодомор був трагічною сторінкою історії не тільки українського народу. Це був злочин проти людяності. 2023 рік став роком офіційного визнання багатьма іноземними державами та міжнародними організаціями, включаючи Європейський парламент, Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу.

ukrinform.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я