У Києві презентували мобільний додаток про Голодомор

0

Як повідомляє «Вечірній Київ», у Музеї Голодомору презентували мобільний додаток Track Holodomor History, що розповідає про Київ під час Голодомору. Екскурсія  в телефоні дозволяє «пройтись» Києвом та побачити всі історичні будівлі 30-х років минулого століття.

-Історія має бути доступною, цікавою та інтерактивною. В Музеї Голодомору ми комунікуємо з різними аудиторіями: для дітей та підлітків у нас розроблені освітні заняття та майстер-класи. Для тих, хто хоче дізнатися більше про історію геноциду українців та почути свідчення тих, хто вижили, музей разом з Ukrainer запустив серію відео у проєкті «Голодомор: мозаїка історії». Для тих, хто дізнається інформацію через інтернет, – адаптували сайт до міжнародних стандартів. Нині ми запускаємо перший мобільний додаток про історію Києва під час Голодомору: це унікальна можливість взаємодіяти з містом, дізнатися про історію людей та будівель, заново відкрити для себе місто, де ми живемо, — зауважила заступниця генерального директора Музею Голодомору Юлія Коцур.

Протягом 6 місяців команда проєкту розсекречувала архіви, шукала свідків, які бачили голод в місті, записували історії та інтерв’ю з краєзнавцями задля того, аби ця сторінка історії стала відомою. У додатку зібрано факти, документи, спогади людей й історії цілих родин, архівні фотографії та відеохроніки, частину з них озвучено й переведено в комікси. Історія не залишається текстом на сторінках підручника, а оживає в руках.

-Говорити про такі трагічні та складні теми української історії — це завдання культурної дипломатії. Розповідати українському та іноземному туристу про історію потрібно сучасною мовою. Я дуже рада, що цей додаток з’явився зараз, і ДАРТ готовий допомагати розвивати такий туристичний продукт та підтримувати наступні ініціативи Музею Голодомору, — зазначила у своєму виступі Голова Державного агентства розвитку туризму України Мар’яна Олеськів.

Завдяки додатку можна:

  • проглянути локації Києва: будинки, вулиці, парки, споруди – та прочитати їхню історію під час 1930-х років;
  • переглянути архівні фото, відео, документи про історію Голодомору;
  • ознайомитися зі спогадами про життя в Києві в 1932–1933 роках;
  • прокласти власний маршрут по локаціях та пройти ним або скористатися уже створеними маршрутами;
  • відкрити для себе «додатковий контент», який стає доступним тільки в межах 400 метрів від локації.

У планах Музею створити такі ж додатки на основі історичних фактів інших міст України.

Мобільний додаток доступний українською та англійською мовами на App Store та Google Play.

Даша Гришина

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я