У Києві відбувся мистецький захід, присвячений 50-річчю заснування Всеукраїнської літературної премії імені Павла Тичини

0

7 квітня Національна спілка письменників України і Літературний меморіальний музей Павла Тичини в Києві провели мистецький захід, присвячений 50-річчю заснування Всеукраїнської літературної премії імені Павла Тичини.

На врочистому вечорі зібралися лауреати різних років, члени журі, шанувальники поетичного слова, а також представники громадськості, щоб згадати геніального Павла Тичину і прочитати власні твори.

Фото – Пресслужба НСПУ

Науковий співробітник Музею Дмитро Нестерчук згадав про історію створення цієї премії, яка була заснована 3 квітня 1973 року, пережила чимало різноманітних подій і зазнала значних трансформацій. Також він зазначив, що Павло Тичина як геніальна постать української культури XX-го століття ще й  досі залишається не лише незбагненним, а й належним чином не прочитаним. Д. Нестерчук наголосив, що ця премія потребує подальшого плідного розвитку, а ще – значної уваги з боку держави, бо йдеться про престиж української культури на міжнародному рівні.

Фото із фейсбук-сторінки Посольства Вірменії в Україні

Голова Національної спілки письменників України Михайло Сидоржевський зазначив, що Павло Тичина як поет посідає одне з чільних місць української літератури ХХ-го століття. Він також презентував на заході оновлену медаль, яку тепер вручатимуть лауреатам, оскільки раніше на медалі цієї премії був надпис «Чуття єдиної родини», який у контексті сучасної історії сприймається як наратив окупаційного режиму. Також М. Сидоржевський зауважив, що трагедія життя геніального Павла Тичини, змушеного служити комуністичній владі, залишається нами не осмисленою.

Фото – Пресслужба НСПУ

Голова НСПУ вручив лауреатам нові пам’ятні медалі й дипломи премії імені Павла Тичини, зокрема відзнаки отримали відомі українські поети Дмитро Головко, Ніна Гнатюк, Петро Засенко, Дмитро Чистяк, Василь Клічак, Василь Куйбіда, Василь Соловей, Раїса Талалай, Іван Гайворон, Інна Ковальчук і Микола Гриценко. Кожен із лауреатів мав змогу прочитати свої твори. Профіль молодого Тичини на медалі – це робота Василя Кричевського (1873-1952), одного з найвидатніших українських митців XX-го століття.

На захід завітав Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Вірменія в Україні пан Владімір Карапетян. Він подякував за запрошення і зазначив, що Павло Тичина дуже багато перекладав вірменських поетів і цим значно зблизив національні культури двох народів. Також він повідомив, що світла пам’ять про подвижницьку працю в царині перекладу Павла Тичини у Вірмені живе й досі: у Єревані є вулиця на честь його імені, а також названо школу. Пан посол зауважив, що посольство Вірменії готове співпрацювати з Музеєм Павла Тичини в галузі культури.

Фото із фейсбук-сторінки Посольства Вірменії в Україні

Також виступив письменник, перекладач, секретар НСПУ, перший посол України у Вірменії (1996-2001, 2005-2010) Олександр Божко. Він щиро привітав лауреатів і побажав, щоб українсько-вірменська культурна традиція продовжувалася і набирала сили.

Насамкінець дитячий ансамбль бандуристів «Золоті струни» вельми майстерно виконав українські народні пісні.

Фото із фейсбук-сторінки Посольства Вірменії в Україні

Захід відбувся у світлій натхненній атмосфері, де слова митців знаходили відлуння у серцях присутніх. І це свято є одним із символів незборимості українського духу, який попри жах війни несе у світ потужне поетичне слово, що стало і нашим захистом, і бронею.

Пресслужба НСПУ

Чільне фото із фейсбук-сторінки Миколи Гриценка

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я