У Китаї зі шкільних бібліотек приберуть усі книжки із «західними ідеями»

0

Міністерство освіти Китаю розпорядилось прибрати з бібліотек молодшої та середньої школи літературу, яка прославляє «ідеї Заходу». Влада КНР вважає, що замість цього школярі мають зосередити увагу на так званій «думці Сі Цзіньпіна» ㅡ збірці ідей генсекретаря Комуністичної партії Китаю.

Про це пише asia.nikkei.com.

Рішення Міносвіти Китаю набуло чинності 1 квітня. Так, деякі навчальні заклади у Пекіні вже почали заповнювати книжкові полиці у бібліотеках ідеологічною літературою.

Рішення влади КНР стосуватиметься близько 240 мільйонів учнів початкових та середніх шкіл, а також дитячих садочків у Китаї. Рекомендована література також зміниться: зі списків приберуть книжки, які «прославляють капіталізм». Наприклад, раніше школярам радили читати книжки про Стіва Джобса та Білла Ґейтса.

У рішенні Міносвіти також зазначили, що у школах забороняються книжки, які пропагують певні «західні ідеї» або ж «очевидно прославляють усе іноземне».

Серед учителів немає одностайної думки щодо того, як саме розуміти таке визначення, тому деякі переживають, що школярам можуть заборонити будь-яку літературу з іноземними назвами. Працівники шкіл скаржаться, що тепер стало важко обирати літературу для читання дітям.

Окрім того, влада Китаю заборонила книжки, де є «наукові помилки», а також релігійну літературу.

Нові обмеження щодо літератури ввели напередодні сторіччя заснування Комуністичної партії Китаю. Минулого року Міносвіти Китаю також проводило «очищення» літератури, вилучивши книги про християнство та буддизм, а також копії «Колгоспу тварин» та «1984» Джорджа Оруелла.

Влада КНР і до того контролювала, що саме читають школярі. Наприклад, підручники з історії містять лише «патріотичний» матеріал та цензурують такі події, як продемократичні протести на площі Тяньаньмень 1989 року чи визначення суперечливих територій.

Джерело: hromadske.ua.

Світлина — © Reuters

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я