У Кропивницькому обговорили «Поезію без укриття» і літературу в умовах війни

0

Круглий стіл «Література в умовах війни» зібрав в обласній універсальній науковій бібліотеці імені Дмитра Чижевського поетів, прозаїків, педагогів та видавців (на знімках). Говорили про те, що літературний процес в умовах війни — явище особливе. Адже протистояння України загарбницькому вторгненню, кровопролитні змагання — все це відбувається безпосередньо на очах літераторів і одразу фіксується в літературі.

Саме в рамках цього явища побачила світ і антологія віршів воєнної пори «Поезія без укриття» як своєрідна хроніка протистояння російській агресії. Книжка ввібрала в себе поетичні твори, написані в перший місяць війни з росією. До видання увійшли твори 70 сучасних авторів з усіх куточків України. Серед них — Юлія Бережко-Камінська, Тетяна Власова, Сергій Дзюба, Анатолій Дністровий, Олександр Ірванець, Надія Капінос, Ярослав Карпець, Василь Карп’юк, Єлизавета Красніченко, Василь Кузан, Сашко Обрій, Ігор Павлюк, Юлія Сільчук, Наталка Фурса та інші. Авторка ідеї та упорядниця книжки — поетеса й літературознавиця, голова Кіровоградської обласної організації НСПУ Надія Гармазій.

До розмови про літературний процес в умовах війни долучилися живим словом і ті, хто є його активними співтворцями.

«Поезія без укриття» — це художня фіксація вражень першого місяця повномасштабної війни. Це погляд на війну зсередини і зовні. Ці рядки зароджувалися під гул сирен в укриттях, під гуркіт коліщат евакуаційних потягів, і водночас — це вірші тих, хто бореться за перемогу і на передовій, і у слові. Перед вами — антологія всенародного протистояння, поезія, що виходить з укриття й вільно простує у світ як пам’ять про загиблих, як підтримка наших захисників, як хроніка війни, переосмислена на рівні болю, що робить нас незламними», — йдеться в анотації до книжки на сайті видавництва Discursus.

Кошти з продажу книжки на сайті стовідсотково передадуть на підтримку захисників, повідомили її видавці.

Петро МЕЛЬНИК

Фото надано автором

golos.com.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я