У Кропивницькому презентували новий літературно-мистецький журнал «Олександрійський маяк»

0

19 січня у Кропивницькому відбулася презентація нового літературно-мистецького журналу «Олександрійський маяк». Зустріч із його ідейною натхненницею і засновницею Аліною Шевченко проходила у теплому, затишному міському будинку Тобілевичів (нині – літературно-меморіальний музей І.К. Карпенка-Карого) і мала назву «Кава на маяку». І дійсно, у похмурий, не по-зимовому дощовий день, гостям запропонували гарячу каву зі смаколиками, а потім запросили до вітальні, куточок якої нагадував кімнату маяка. Експозиційний стенд був вкритий справжньою рибальською сіткою, прикрашений корабельним атрибутами. Знайшлося місце для старого гасового ліхтаря, ретро-кавомолки, морських камінців, мушель, коралів, світильника у вигляді маяка, картатого пледа, мотузкової драбини, дров для каміну і навіть тільників, що сушилися поодаль.

Директорка музею Лариса Хосяінова звернулася до гостей – здобувачів освіти Кропивницького професійного ліцею сфери послуг і торгівлі, наголосивши, що сьогодні вони, 15-16-річні, зустрічаються майже зі своєю ровесницею, 18-річною Аліною Шевченко, уродженкою села Гайок Олександрійського району Кіровоградської області, письменницею, журналісткою, головною редакторкою журналу «Олександрійський маяк», керівницею мистецької спільноти з видавничою майстернею «Pantheon», фотомоделлю, громадською діячкою, інтерв’юеркою глянцевих журналів «Star MODELS» та «JOURNAL UA». Висловила надію, що приклад талановитої, цілеспрямованої, активної дівчини стане для них своєрідним «маяком» у життєвому морі.

Модератор заходу – голова Кіровоградської обласної організації Національної спілки письменників України Надія Гармазій пораділа успіхам колишньої випускниці Кіровоградської Малої академії наук, в активі якої три власні видані книги («Цвіт першої надії», «Мелодія мовчання», «Небесна сповідь»), курс «Школа Універсального журналіста» на базі Національного університету «Острозька академія», співробітництво з обласними та всеукраїнськими газетами. У 2023 році Аліна стала «обличчям обкладинки» глянцевого журналу «JOURNAL UA»(Київ). Є заступницею директора громадської організації «Звершення» (Київ). З 2023 року працює у Кіровоградській обласній дитячій бібліотеці ім. Т.Г. Шевченка, де заснувала дитячу літературну студію «Ясниця» та веде авторський проєкт – літературно-мистецький подіум «НАШІ». Вона – студентка Національного університету біоресурсів і природокористування в Києві (здобуває фах соціального працівника) та філологічного факультету Центральноукраїнського державного університету імені Володимира Винниченка у Кропивницькому.

Аліна Шевченко розповіла, що незалежний літературно-мистецький друкований журнал зареєстрований на Кіровоградщині у м. Олександрія. Перше число під назвою «Олександрійські дзвони» вийшло влітку 2022 року, під час повномасштабного вторгнення росії на територію України. П’ять випусків «Олександрійський маяк» мав статус альманаху, колективного збірника, а в листопаді 2023 року Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення журнал було зареєстровано періодичним друкованим ЗМІ. Часопис виходить щокварталу. Крім поезії та прози, має рубрики: сторінки світової класики, переклади, театр, інтерв’ю, дебют (для авторів до 18 років), слово майстра, творці спільноти «Pantheon. Література та мистецтво». Окремо виділяються сторінки для літературних клубів, об’єднань та організацій. Серед авторів – представники не тільки нашої області, а й різних куточків України. У рубриці «Майстерня Олександрійського маяка» презентуються роботи сучасних талановитих художників.

Також Аліна Шевченко ознайомила з новим проєктом «LUMINOUS»: поети з усієї України та закордоння презентували свою творчість спершу у форматі зустрічі на платформі Zoom, а потім у квітні 2023-го було прийнято колективне рішення надрукувати один збірник «LUMINOUS». Однак уже влітку автори пропонували зробити другий випуск. Він побачив світ у грудні того ж року. На розгляд було подано 153 заявки, з яких опубліковано 97 робіт. Журнал уперше вийшов з трьома різними обкладинками, оскільки задум полягав у тому, щоб знайомство з авторами починалося з їхніх портретів на обкладинці.

Авторки «Олександрійського маяка» Ксенія Івашина та очільниця творчого об’єднання «Вітрила» Олена Надутенко читали ліричні вірші, які дуже сподобалися аудиторії.

Редакторці журналу ставили численні запитання. По закінченню зустрічі господарі музею та викладачка професійного ліцею Олена Дзензура дякували Аліні Шевченко та Надії Гармазій за змістовне і щире спілкування.

Наталія Мельниченко, науковиця музею

litgazeta.com.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я