У Міносвіти хочуть кардинально змінити підхід до відбору шкільних підручників

0

Як повідомляє chytomo.com, У Міністерстві освіти України заявили, що поділяють занепокоєність громадськості щодо помилок та недоречного контенту у шкільних підручниках, і через це вирішили переглянути підхід до їхнього відбору. Про це повідомляє пресслужба міністерства.

У Міносвіти зазначають, що неточності пов’язані зокрема з тим, що експерти не встигають перевіряти велику кількість підручників, а разом з тим, автори й видавництва не встигають достатньо якісно відредагувати свої книжки.

«Мають місце факти недобросовісного виконання зобов’язань деякими видавництвами, які економлять на фахових редакторах і, користуючись ситуацією терміновості, допускають до видання неякісно вичитані підручники. Хоча за угодою, укладеною з видавництвами, саме на них та авторів покладається відповідальність за якість підручників», – зазначається у заяві міністерства.

Також повідомляється, що підручники закупають до шкіл без належної апробації, тож Міносвіти вирішило повернути цю процедуру. У відомстві вважають, що потрібно підвищити відповідальність видавництв за друк підручників із помилками, а профільні наукові установи мають змінити процедуру відбору підручників.

Окрім того, є плани й унормувати можливість громадського обговорення підручників на другому етапі конкурсу перед їх масовим виданням.

Як відомо, у соцмережах неодноразово публікувалися дописи із фотографіями шкільних підручників, у яких були помилки чи недоречна інформація. Це стосується як текстів, так й ілюстративних матеріалів. Наприклад, раніше Читомо повідомлялося, що у підручник «Всесвітня історія»  для 10-го класу, замість історичної фотографії, потрапив мем з актором Кіану Рівзом.

Джерело: Громадське радіо

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я