У музеях Москви прибирають експонати, що нагадують про війну з Україною

0

З початку повномасштабного вторгнення в московських музеях сучасного мистецтва почали змінювати й знімати експонати, які можуть нагадувати про події в Україні. 20 жовтня про це повідомили російські ЗМІ.

Після 24 лютого за підписи антивоєнних листів або публікації постів проти російського вторгнення кураторів і художників усувають від виставок. У деяких випадках заходи скасовують на прохання Департаменту культури Москви.

Раніше фінальне рішення про те, що буде показано, ухвалював куратор виставки, тепер це робить Департамент. Куратори зобов’язані надавати чиновникам досьє на художників із посиланнями на їхні соцмережі, щоб не допустити роботи людей з антивоєнною позицією.

Усі розпорядження надходять від чиновників усно, без офіційних документів. Серед вимог: варто уникати зображення оголених тіл і відірваних частин, щоб «мінімізувати будь-які асоціації, пов’язані з війною».

У музеях Москви прибирають експонати, що нагадують про війну з Україною

Московський музей сучасного мистецтва. Фото: Вікіпедія

Ще одна вимога з боку Департаменту до кураторів — визначати самим і не дозволяти брати участь у виставках художникам, які були на акціях протесту проти війни, підписували антивоєнні листи або взагалі будь-яким чином висловлювали свою позицію.

Одна з художниць розповіла, що її фотоколажі зі скриншотів відео з літаками та іскрами, що падають, не включали до експозиції у Московському музеї сучасного мистецтва (ММОМА). Після цього вони з куратором вирішили замазати частину з літаками, аби експонати могли виставити.

Поліна Горлач

Фото: @istories_media/Twitter

suspilne.media

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я