У правописі 2019 року десятки грубих помилок — НАН України

0

Новий правопис української мови 2019 року містить помилки, тож його допрацюють й оприлюднять наприкінці 2024 року. Про це повідомив директор Інституту української мови НАН України, доктор філологічних наук Павло Гриценко в інтерв’ю «Радіо Свобода». 

За словами Павла Гриценка український правопис 2019 року не підготували якісно. 

«Навіть не погодивши з Інститутом української мови остаточний варіант, правопис передали на затвердження. Звичайно, там десятки грубих помилок і неточностей», — зазначив Гриценко.

Директор Інституту української мови заявив, що після ухвалення правопис оприлюднили на сайті Кабінету Міністрів «недопрацьованим» і «недосформованим», тому посадовці «кинулися забирати грубі помилки, додаючи нові».

«Так народився той правопис, який зараз Міністерство освіти виставляє нібито як легітимним. Але він таким не є», — наголосив Гриценко.

Як вважає мовознавець, нині українці не мають єдиного затвердженого, схваленого чи погодженого державою правопису.

Крім того, новий правопис прокоментував Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь в етері «Радіо Культура»: «Кожен правопис не є незмінною субстанцією: він періодично оновлюється, залежно від того, як розвивається, трансформується мова. Думаю, на перспективу, за рік, п’ять чи п’ятнадцять, національна комісія візьме до уваги пропозиції з боку академічного середовища та суспільства і запропонує деякі вдосконалення».

Наразі Інститут української мови працює над усуненням недоліків нового правопису. Допрацьований український правопис оприлюднять орієнтовно до кінця 2024 року. За словами Тараса Креміня, ця процедура відбуватиметься не через Кабінет Міністрів, а рішенням Національної комісії стандартів державної мови.

Як повідомлялося, Верховний суд підтвердив обов’язковість застосування українського правопису 2019 року.

Крім того, у 2024 році національний мультипредметний тест з української мови (НМТ) востаннє відбудеться за нормами старого правопису. 

Читайте також: В Україні дозволили писати з малої літери топоніми «росія» і «москва»

Чільне фото: Aaron Burden on Unsplash

chytomo.com

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я