У проєкті держбюджету- 2024 збільшили окремі показники видатків на культуру — депутатка

0

Видатки на гуманітарну сферу під час війни не можуть бути такими, як довоєнні, водночас у проєкті Державного бюджету на 2024 рік окремі показники збільшено.

Про це сказала перша заступниця голови Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Ірина Констанкевич в ефірі Українського радіо, передає Укрінформ.

«Якщо говорити про видатки на культуру і — ширше — на гуманітарну сферу, то в час війни вони не можуть бути такими, як довоєнні. Вони менші. Водночас окремі показники зростають, якщо порівнювати з 2022-м і 23-м роками… Ми бачимо зростання коштів, які будуть (виділятися) з держбюджету на потреби книговидання і зокрема популяризацію України через українську книгу за кордоном. Ми бачимо зростання на окремі програми соціального захисту сім’ї та дитини. Ми бачимо певне зростання видатків на Український культурний фонд», — сказала депутатка.

За її словами, для підтримки книговидання передбачено кілька шляхів, які були напрацьовані ще до війни, та лише з 2024 року їх можливо впровадити. І один із них — це підтримка бібліотек, придбання книг.

«Це важлива програма. Хочу нагадати, що полиці українських бібліотек спорожніли більш ніж на 50%, тому що вилучені були російські видання. Натомість ми маємо поповнити їх якісною, сучасною українською книгою. А української літератури вдосталь, і я думаю, що ми з цим впораємося успішно», — зауважила депутатка.

Ще два механізми, які запрацюють, — це субсидії з держбюджету на підтримку книгарень, де буде продаватися українська книжка, і субсидії на сертифікати дітям при народженні і тим, хто досягнув повноліття.

«Тобто в такий спосіб ми заохочуємо читання української книги, літератури, історії. І я вважаю, що це дуже гарна практика, яка дасть незабаром гарні результати», — сказала Констанкевич.

Водночас невтішною, за її словами, є картина щодо фінансування медіа, Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, туризму. «І на те є об’єктивні причини. Але ми на цим працюємо», — додала Констанкевич.

Як повідомлялося, 15 вересня Кабінет міністрів затвердив законопроєкт про Державний бюджет на 2024 рік.

Міністр фінансів Сергій Марченко 20 вересня представив його на засіданні Верховної Ради.

Фото з сайту ukr.radio

ukrinform.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я