У селі Сьомаки Луцького району зберігається рідкісний портрет Лесі Українки

0

Він уже 52 роки прикрашає Будинок культури села, що неподалік обласного центру.

Тутешня жителька Марія Прус розповідає, що виконаний олійними фарбами портрет поетеси у повний зріст у 1971 році створив художник А. Костенко. Він приїхав у Сьомаки виготовити наочність для колгоспу, а оскільки колгосп був імені Лесі Українки, то намалював і її портрет. Тоді саме відзначали 100-літній ювілей поетеси.

Робота великого формату і не пасувала до стендів про соціалістичне змагання. Тож її розмістили в Будинку культури. Тоді його директором була Віра Котлярчук, якій зараз уже 84 роки. Вона радіє, що вдалося зберегти унікальну картину. Бо в 1990-х роках, коли колгосп розпайовували, а потім ліквідували, охочих придбати її не бракувало. Давали й великі на той час гроші, але картину зберегли для села. Тепер вона — його гордість.

Напередодні 152-ї річниці з дня народження Лесі Українки у Сьомаки приїхали студенти Волинського фахового коледжу культури та мистецтв імені Ігоря Стравінського. Вони показали театралізоване дійство «Леся, театр, листи…». Це уривки з драматичних творів Лесі: «Одержимої», «Блакитної троянди»,«В катакомбах», «Осінньої казки», «Камінного господаря», «Кассандри».

«Картина виконана надзвичайно майстерно, видно почерк професіонала. Вдало підібрані фарби. Робота виписана в реалістичній манері. Леся Українка ніби жива і хоче нам про щось дуже важливе розповісти. Велика подяка людям, які попри всі життєві бурі зуміли зберегти це мистецьке полотно», — каже голова Волинської обласної організації Національної спілки художників України Володимир Марчук.

Сподіваємося, що унікальний портрет поетеси з часом хоч на кілька днів завітає і в село Колодяжне в літературно-меморіальний музей Лесі Українки, де жила і творила наша велика землячка.

Луцьк

Фото з ТВ «Суспільне Луцьк»

golos.com.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я