У Житомирському обласному літературному музеї відкрилася восьма персональна виставка Франца Осовського

0

«Магія Полісся у пластиці дерева» — під такою назвою в Житомирському обласному літературному музеї відкрилась восьма персональна виставка Франца Осовського.

Про це повідомляє golos.com.ua.

Франц Юліанович — житомирський художник, скульптор, поет, лауреат регіональної премії імені Лесі Українки. Закінчив у 1959 році житомирську школу № 30, після навчався на факультеті станкового живопису і графіки Народного університету мистецтв у Москві. З 1986-го по 1998-й працював керівником студії образотворчого мистецтва «Райдуга» заводу хімволокна.

Осовський — учасник багатьох художніх виставок, зокрема, 1985 року його роботи були на п’ятій Всесоюзній виставці «Акварель» у Києві, у 2014-му він брав участь у художній виставці в Центрі української культури і мистецтв у столиці.

Франц Осовський бачить мистецтво у всьому, адже присвятив малюнку, скульптурі та живопису більш як 50 років. «Якщо б я від природи не був поетом, то я б нічим не займався. Поезія мене заставляє творити. Не було б поезії, не було б акварелі та скульптури», — розповідає митець.

У виставкових залах літературного музею представлено скульптури та картини. Для останніх мало місця, тому на огляд виставлено невеликі роботи. «Акварельний живопис — з етюдів. Тут я намалював виключно житомирське Полісся: Глибочиця, Дениші, краєвиди річки Гнилоп’ять. Я нікуди не їжджу, далі, ніж за 100 км, ніде не був».

Картини та скульптури майстра вдало поєднані, наче перебувають у стані танцю під невловиму музику. Тому відвідувач занурюється в атмосферу свята дерева та фарб. Додамо, що на виставці роботи різних років. Найдавнішою є скульптура «Спів» 1976-го. А відкриває виставку автопортрет майстра в дереві. До речі, працює Франц Юліанович з 24 породами місцевого дерева: всі плодові дерева, дуб, сосна, вільха, липа. «Як художник я розуміюся на кольорі дерева, яке воно є, таким і залишаю, а замість лаку використовую бджолиний віск і бальзам. Маю власні технології обробки, інструмент зроблений під мою руку, маю власні верстати. Гарантію даю, що мої скульптури зберігатимуться 500 років! Я покриваю роботи спеціальними розчинами і дуже багато стукаю, щоб комашки, жучки, які є всередині, вилізли назовні. Працюю вдома, причому скульптурою займаюся взимку, а живописом влітку, бо коли ж писати троянди? Тільки коли вони цвітуть, а маю я їх на обійсті 24 кущі заввишки до трьох метрів!

Як планую майбутню роботу? Беру дерево і бачу в ньому красу. Мені треба ввійти в глибину дерева, бо там інший колір і фактура, та знайти образ. А бачу я одразу, що буде: слон чи птиця, фігура чи голова», — розповів Франц Осовський.

Під час відкриття прозвучало багато теплих слів, цікавих спогадів, вітань від учнів майстра, лунали музика та пісня, а ще Осовський читав власну поезію. Адже якщо людина талановита, то вона талановита в усьому.

Виставку «Магія Полісся в пластиці дерева» в Житомирському обласному літературному музеї можна відвідати протягом місяця з дотриманням карантинних вимог.

Людмила ЛОБАЧОВА

На знімку: Франц Осовський зі скульптурою «Спів»

Фото автора

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я