УІНП вирішив ще раз уточнити свої висновки щодо Булґакова

0

Український інститут національної памʼяті попросив свою експертну комісію повторно проаналізувати й уточнити висновок щодо визнання об’єктів, присвячених російському письменнику Міхаїлу Булґакову, символікою російської імперської політики. Про це повідомляється на сайті УІНП.

«Визнання чи невизнання об’єктів (географічних об’єктів, назв юридичних осіб, пам’ятників та пам’ятних знаків), присвячених Міхаїлу Булґакову, символікою російської імперської політики не є “забороною Булґакова”, як вже встигли інтерпретувати висновок комісії деякі медіа, а також російська пропаганда. Українське законодавство не забороняє книги, п’єси письменника, музейні експозиції, дослідження», — ідеться на сайті УІНП.

Тому висновок комісії стосовно Булґакова не є настановою до закриття Літературно-меморіального музею Булґакова в Києві.

Проте в Інституті порушать питання щодо недоречності подальшої нормалізації його постаті у публічному просторі, якщо підтвердиться зневажливе ставлення письменника до українського державотворення, ідеї незалежної української республіки й виразні симпатії до російської шовіністичної політики.

В УІНП закликали громадськість розділяти питання уславлення в публічному просторі й доступу до результатів творчої діяльності.

«Процес пропрацювання колоніального спадку не зводиться лише до усунення символіки російської імперської політики з публічного простору. Деколоніальне визволення не може відбутися без якісного осмислення українським суспільством свого минулого. Роль музеїв, які сприятимуть розумінню складних явищ в історії України, у цьому процесі одна з ключових», — зазначають в УІНП.

Експертна комісія УІНП — це незалежний орган, до якого входять доктори й кандидати наук, які представляють науковій академічні центри України. УІНП забезпечує діяльність комісії, проте комісія ухвалює висновки.

Як повідомлялося, Український інститут національної пам’яті (УІНП) визнав об’єкти, присвячених російському письменнику Міхаїлу Булґакову, символікою російської імперської політики. Київський Літературно-меморіальний музей Булґакова відреагував на висновок експертів Українського інституту національної пам’яті, назвавши його ненауковим.

Чільне фото: Дмитро Стаховський/УНІАН

chytomo.com

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я