Україна піднялася на 18 пунктів в Індексі свободи преси

0

Протягом року Україна піднялася на 18 позицій у Індексі свободи преси, який складає міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» (RSF), досягнувши 61-го місця. Про це повідомили на сайті організації.

Україна опинилася вище в рейтингу завдяки покращенню політичного і безпекового показників.

У звіті організації йдеться про те, що російсько-українська війна ставить під загрозу виживання українських медіа. На ЗМІ випливають боротьба з російською пропагандою і зниження економічних показників.

«Після російського вторгнення в лютому 2022 року безпека журналістів опинилася під загрозою як ніколи. Іноді їх навмисно обстрілюють, незважаючи на те що вони демонструють знаки “Преса”, і список поранених або вбитих репортерів і ЗМІ, які сильно постраждали від авіаударів, продовжує зростати… Кібератаки, порушення конфіденційності джерел і обмеження доступу до інформації також викликають занепокоєння», — зазначають правозахисники.

RSF стверджує, що ухвалений наприкінці 2022 року закон про медіа погодив українське законодавство з європейським, але застосування воєнного стану іноді призводить до обмежень щодо журналістів.

Репортери без кордонів (RSF) — міжнародна недержавна організація захисту прав людини, яка оберігає свободу слова в усьому світі. Організація проводить боротьбу з цензурою та виступає за звільнення журналістів, котрі перебувають в ув’язненні, пов’язаному з їхньою професійною діяльністю.

Індекс свободи преси публікується з 2002 року. Під час його формування враховуються такі чинники: незалежність ЗМІ від власника і політичного впливу, рівень самоцензури, законодавча база, яка регулює діяльність ЗМІ, плюралізм думок у ЗМІ, рівень насильства проти журналістів.

Як повідомлялося, у 2022 році Україна посіла 106 місце в рейтингу.

Чільне фото: investory

chytomo.com

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я