Українська культура – у Національній бібліотеці Франції!

0

Від перших днів повномасштабної війни одна з найбільших і найкращих бібліотек світу Національна бібліотека Франції (НБФ) висловила свою солідарність із народом України.

На запити читачів і суспільства у бібліотеці було розгорнуто різноманітну діяльність із висвітлення сторінок історії і культури України. На сайті бібліотеки створено спеціальний розділ «Solidarité avec lepeuple ukrainien» (Солідарність із українським народом), де групуються основні матеріали на цю тему, подається інформація про круглі столи, конференції, різноманітні заходи, важливі суспільні події, присвячені Україні.

Серед цих подій – цикл лекцій «Україна: становлення й утвердження нації», запланований із березня по грудень цього року, який координує відповідальна за українські студії в Інституті східних мов і цивілізацій Ірина Дмитришин. Також розділ включає матеріали з популяризації ресурсів пошуку документів про України у каталогах, фондах і базах даних НБФ, зокрема підготовлено два бібліографічні покажчики, «Україна у фондах НБФ» (2022) та «Григорій Савич Сковорода» (2023).

Пожвавилось і міжнародне співробітництво НБФ з бібліотеками України.

Перша леді України Олена Зеленська відвідала Національну бібліотеку Франції

У грудні 2022 р. перша леді України Олена Зеленська відвідала Національну бібліотеку Франції в межах свого офіційного візиту до Франції. Вона презентувала НБФ нові книжки про культуру, мистецтво, історію України, художню літературу, а також 24 томи «Енциклопедії Сучасної України», передані Національною бібліотекою України імені В. І. Вернадського й Інститутом енциклопедичних досліджень НАН України. Чимало нових книжок надійшло до фондів НБФ від Посольства України у Французькій Республіці,  від бібліотек міст Дніпро і Переяслав.

Напередодні Дня Незалежності України до Національної бібліотеки Франції було передано 24 книги з української історії, культури, літератури, мовознавства. Книги, подаровані колегами з Національної спілки письменників України та Київського національного університету імені Тараса Шевченка надіслав до книгозбірні заступник Голови Київської організації Національної спілки письменників, професор Дмитро Чистяк. Серед них – антології української поезії і збірки відомих поетів, наукові видання французькою мовою. Книги було презентовано у відділі літератур світу департаменту літератури і мистецтва НБФ.

Привернули увагу зарубіжних колег вибрані твори «Гранослов» незабутнього Дмитра Павличка з його дарчим написом для Бібліотеки, «Історія українського народу» Михайла Грушевського французькою мовою за редакцією Дмитра Чистяка, його переклади мистецтвознавчої розвідки Наталії Крутенко «Анна Ярославна», поеми Олександра Ірванця «Едігна», історичного дослідження «Сталь у Степу: погляд з України» Валентини Лазебник, французько-італійська антологія української поезії «Сонячні кларнети», а також бібліографічний покажчик «Словники української мови: 1596–2018» Дмитра Пилипчука та довідник «Національна спілка письменників України» (2023), збірка сучасної української поезії «Поміж повітряних тривог» (2023), знакові франкомовні праці українських науковців тощо.

Летиція Пасколіні
Директорка департаменту літератури і мистецтва НБФ Емманюель Ґондран Сорде

Директорка департаменту літератури і мистецтва НБФ Емманюель Ґондран Сорде щиро подякувала за щедрий подарунок і висловила впевненість, що контакти і культурний обмін між нашими країнами будуть розширюватись і поглиблюватись…

Тетяна Добко з колегами

Тетяна ДОБКО

Чільна світлина — Національна бібліотека Франції

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я