Українська мова в побуті. Що кажуть миколаївці

0

Деякі російськомовні миколаївці переходять на українську мову в побуті. Пов’язують це з початком повномасштабного вторгнення російської федерації на територію України. Кореспонденти Суспільного запитали, чи складно їм це вдається.

Юлія з 11 років говорила лише російською мовою. Зараз жінка з чоловіком читають українську літературу та спілкуються між собою виключно українською. Це допомагає їм підтягнути свій рівень володіння рідною мовою.

«Через повномасштабне вторгнення, коли прийшли “звільняти” російськомовне населення, ми з чоловіком вирішили спілкуватися українською мовою, але це на такій початковій стадії», — розповіла жінка.

Юлія така не одна. Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь під час брифінгу сказав, що з 24 лютого все більше людей віддають перевагу українській мові в побуті, спілкуванні, у пошуках мовних курсів в інтернеті.

«В середньому ця статистика вже давно перевищила 80 відсотків і вона стосується різних сфер: Збройних Сил України, органів державної влади, місцевого самоврядування, освіти й таке інше», — розповів Тарас Кремінь.

Житель Миколаєва Ігор каже, що перейти повністю складно, але коли до нього звертаються українською, то відповідає українською.

«Коли мову будемо чути скрізь, а не тільки на офіційних каналах, то всі перейдемо і навіть не помітимо. Тим, хто принципово відмовляється від державної, можу сказати: «Валіза, вокзал, Рязань», — каже Ігор.

А от Світлані перейти на українську було просто, дівчина каже, що до російської мови не була прив’язана та не ідентифікує себе з нею.

«Потерпало» більше від цього моє оточення, для якого чути українську моїми вустами було незвично, можливо, навіть когось це дратувало. Коли росіяни вторглися до моєї країни, почали руйнувати моє місто, мовне питання стало настільки очевидним. Це як позбуватися шкідливої звички, кидати палити, наприклад», — каже Світлана.

Дівчина вважає мову захисним механізмом українців.

«Мова, — це таємний шифр, який важко розгадати тим, хто не є її носієм. От як «скажи паляниця». І це прекрасно», — каже Світлана.

Крістіна Лупаїна, Єлизавета Кротик

Фото: Єлизавета Кротик/Суспільне Миколаїв

suspilne.media

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я