Українські видавці і письменники коментують підписаний В. Зеленським Закон №7459

0

Як відомо, 22 червня  Президент України Володимир Зеленський нарешті підписав закон про обмеження ввезення та розповсюдження видавничої продукції з росії, білорусії та тимчасово окупованої території України. Законопроектом №7459 передбачається заборона імпорту видавничої продукції з росії, тимчасово окупованих нею територій України та з республіки білорусь, видання і продаж книг авторства громадян рф.

Цього знакового моменту всі українські громадяни чекали рік. Внизу наводимо думки видавців і митців щодо цього.

Василь Клічак, видавець, письменник – Звичайно, це потрібний закон.  Нам уже давно треба було діяти в цьому напрямку рішуче й кардинально, підтримувати такі законодавчі рішення, які б давали поштовх для подальшого розвитку української видавничої справи, адже ця галузь у нас занепала, а росія заполонила наш ринок своєю продукцією, серед якої була й та, яка підривала українську незалежність.

Олег Жупанський, видавець, поет, перекладач  – Вже давно пора було підписати цей закон. Якщо потрібна комусь російськомовна книжка, її можна видати тільки в Україні. Бо кожна книжка, видана в росії і реалізована тут, – це живлення війни. І закон має це нарешті урвати.

Тетяна Майданович, письменниця – Звичайно, десь 90 відсотків книжок, виданих у росії та білорусі, є небезпечними, проте я ось думаю про ті 10 відсотків, які все-таки вартують уваги. Бо ті книжки написані ізгоями російського суспільства, людьми-вигнанцями, які знайшли в собі мужність і виступили проти системи й за це були вбиті, закатовані, позбавлені громадянства. Вважаю, що має бути якесь виключення, корисне для України. Має бути комісія, яка б обирала те, що корисне, що стосується позитивного – наприклад, якісь наукові речі – видання вузькоспеціальні – із фізики, хімії тощо. Тобто щоб тимчасово використовувати той контент, якщо поки що немає українського відповідника.

Раїса Талалай (Харитонова), письменниця – Давно треба було підписати! Все-таки ми маємо вже другий рік війни!!!

Володимир Цибулько, політичний експерт, письменник –  Закон потрібний і правильний, але він потребує додаткового стимулювання видавничої справи через гранти, різноманітні програми від самої держави, адже проблема для всієї Європи – це стимулювання читання.

Віталій Зарицький, видавець – Проблема в тому, що цей закон не був підписаний відразу. Ще рік тому. Чому, не знаю. А ворог у цей час знищував і знищує нашу культуру, зокрема і наш видавничий ринок. Адже книжка – як зброя. Коли десь в Україні продається російська книжка – це пряме фінансування російської війни проти України і її ідентичності. Люди мають це розуміти й усвідомлювати.

Микола Гриценко, поет, відповідальний секретар НСПУ – Це потрібний закон. Книга також є товаром, але вартість цього товару є значно більшою, ніж вартість звичайного. Тому що йдеться про книгу як товар і книгу як духовний продукт. Книга з московії несе в собі неабияку загрозу, руйнацію людських душ і моралі, містить у собі приховані протиукраїнські підтексти. Вітаю підписання цього закону.

Марія Морозенко, письменниця, голова Київської письменницької організації НСПУ – Звичайно, я підтримую підписання цього закону. Він дуже важливий у наш непростий час війни. Вважаю, що це дасть змогу українським видавцям ширше використовувати свої можливості, поле діяльності, що зокрема вельми важливо для розвитку видавничої справи в Україні. За останні роки в Україну було ввезено дуже багато  книжок, що містять ворожий зміст, із росії та білорусі. Ми не мали тоді жодної комісії, яка б контролювала якість ввезеної книжкової продукції. Але ж ми знаємо, що ось така література – просто небезпечна і несе пряму загрозу нашій державності та ідентичності. Тому цей закон має стати поштовхом для відродження українських видавництв, більшість із яких занепала під час потужної російської книжкової експансії, а тепер і війни.

В’ячеслав Гук, письменник – Це дуже слушний і потрібний закон, який має убезпечити український друкований простір від впливу збочених російських наративів і дати можливість нашим видавцям спокійно реалізовувати свої видавничі проєкти.

Пресслужба НСПУ

litgazeta.com.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я