«Укрпошта» передала 1 млн на відновлення музею Сковороди на Харківщині: гроші зібрали від продажу марок із філософом

0

«Укрпошта» передала 1 млн гривень для відбудови музею Сковороди у Богодухівському районі Харківщини, який рф зруйнувала ракетою навесні 2022 року.

Про це повідомила пресслужба «Укрпошти».

«1 мільйон на збереження культурної пам’ятки! Саме стільки в національній валюті ми з вами зібрали з продажу поштових марок та передали на відновлення Національного літературно-меморіального музею Сковороди, що на Харківщині. У нього влучила російська ракета в ніч на 7 травня 2022 року», — сказано у повідомленні.

Поштовий блок презентували 23 вересня 2023 року на місці знищеного музею у Сковородинівці та у США, у Нью-Йорку. «Укрпошта» планувала надати 7,5 млн гривень від продажу блоку для музею.

Марка на честь Сковороди

Марка на честь Сковороди. Фото: Igor Smelyansky/Telegram

Що відомо про консервацію музею Сковороди

Консервація музею Сковороди на Харківщині на грудень 2023 року не почалася через те, що не змогли обрати підрядника, повідомив керівник ОВА Олег Синєгубов.

«Наразі нами виділені кошти на консервацію, вони є, декілька разів були оголошені тендерні процедури. Тендер не відбувся, його було скасовано, у тому числі й нашими рішеннями, бо брала участь лише одна компанія — ні про яку конкуренцію мова йти не може. Інший раз — також одна компанія, не було надано повного пакета документів. Процедуру скасували. Зараз йде чергова тендерна процедура», — сказав Синєгубов.

Сковрода музей

Сковородинівка, Харківська область. Пошкоджений внаслідок російського обстрілу музей Григорія Сковороди, 1 листопада 2022 року. Фото: Суспільне Харків

В коментарі Суспільне Культура заступниця директора закладу Анастасія Іщенко розповіла, що без консервації музей може не пережити зиму.

Від перепаду температури від гарячого до холодного та через високу вологість стіни починають руйнуватися. У будівлі вже виникли тріщини, вони вологі. Крім того, наближається зима, а зима — це велика кількість опадів», — сказала Іщенко 28 листопада

Марія Солодовнік

Фото: В’ячеслав Мавричев/Суспільне Харків

suspilne.media

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я