В Україні розроблять держпрограму розвитку нематеріальної культурної спадщини

0

Міністерство культури та інформаційної політики планує розробити державну програму розвитку нематеріальної культурної спадщини.

Як передає Укрінформ, про це сказав т. в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв під час семінару щодо результатів впровадження Конвенції про охорону нематеріальної культурної спадщини 2003 року на національному рівні, повідомляє пресслужба МКІП.

«Покладаючись на 20-річний досвід впровадження Конвенції, ми дійшли висновку, що необхідно посилити нормативне регулювання у питаннях, пов’язаних із нематеріальною культурною спадщиною. Йдеться про розроблення та ухвалення законопроєкту та загальнодержавної програми розвитку у цій сфері. Водночас необхідно інституціоналізувати цю галузь. Ми можемо створити певну державну установу, яка за своїм статутом була б профільною в реалізації задач у галузі нематеріального надбання. Можливо, це буде Інститут нематеріальної культурної спадщини», — сказав Карандєєв.

Він наголосив, що зараз МКІП розробляє проєкт указу Президента, де визначать завдання держави та органів місцевої влади щодо розвитку нематеріальної культурної спадщини. Карандєєв також зазначив, що міністерство разом із громадськістю та іноземними партнерами продовжує працювати над поповненням Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО національними елементами. Зокрема, у 2023 році було подано заявку щодо внесення української писанки до переліку всесвітньої спадщини.

«Ми цього року відзначатимемо 70-річчя вступу України до ЮНЕСКО. Ми можемо організувати національний форум і запросити туди українських та іноземних експертів для обговорення перспектив співпраці з організацією. До цього часу було б добре видати указ Президента, щоби зафіксувати пріоритети у галузі нематеріальної культурної спадщини», — сказав т. в. о. міністра.

Під час семінару учасники підсумували роботу за минулий рік та обговорили плани на 2024 рік, механізми взаємодії всіх зацікавлених сторін. Водночас представники громадських організацій та центрів народної творчості розповіли про свій досвід у збереженні нематеріального культурного надбання.

Як повідомлялося, на тимчасово окупованих територіях України наразі залишається понад 20 тисяч пам’яток культури національного та місцевого значення.

Фото: МКІП

ukrinform.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я