NASA відправить у космос вірш американської поетки

0

Американська поетеса Ада Лімон у межах спільного проєкту з космічним агентством NASA напише вірш, який вирушить у космос. Таке повідомлення 30 січня з’явилось на сайті Бібліотеки Конгресу США.

Її вірш, який вийде в найближчі місяці, викарбують на космічному апараті Europa Clipper. Він подолає 1,8 мільярда миль на шляху до Європи – одного з основних супутників Юпітера.

За розрахунками NASA 2030 року він вийде на орбіту газового гіганта та облетить супутник, щоб зібрати дані, необхідні науковцям для розуміння того, чи придатна планета для життя.

Більше інформації про нову роботу Лімон та про те, як громадськість може долучитися до проєкту, буде оприлюднено цієї весни.

«Цей проєкт – особлива співпраця, що об’єднує мистецтво та науку»

Ада Лімон (Ada Limón) – американська поетеса мексиканського походження. У липні 2022 року Бібліотека Конгресу призначила її 24 поетом-лауреатом США, пояснивши свій вибір тим, що «її доступні, захопливі вірші допомагають зрозуміти, де ми перебуваємо і з ким ділимо наш світ».

У 1993 році Фонд Мазоха (творче об’єднання, засноване Романом Віктюком, Ігорем Подольчаком та Ігорем Дюричем у Львові) відправив у космос графічні роботи Подольчака у межах проєкту «Мистецтво у космосі».

На космічну станцію «Мир» потрапили об’єкти «Без назви» та «Погляд крізь». Ці твори коментували друзі художників космонавти Анатолій Соловйов та Сергій Авдєєв, ставши на певний час медіаторами-перформерами.

Цей проєкт вперше представляв Україну на Бієнале мистецтва у Сан-Паулу, Бразилія.

Поліна Горлач

suspilne.media

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я