В Україні відкрилася перша виставка Музею воєнного дитинства

0

У Києві 23 червня відкрилася перша в Україні виставка Музею воєнного дитинства.

Про це повідомила директор музею Юлія Скубицька під час презентації експозиції в Укрінформі.

«Погляди дітей на події навколо них не менш важливі, ніж погляди дорослих. Це особливо стосується війни. Діти є однією з найбільш уразливих категорій у зоні бойових дій. Ми маємо хоча б спитати, як змінюється їхнє життя після початку війни. Якщо ви хотіли дізнатися відповідь на це запитання, завітайте на нашу виставку», – сказала Скубицька.

Вона зауважила, що в українському медійному просторі мало інформації про цивільне населення, яке страждає від збройного конфлікту на Сході України та тимчасової окупації Криму.

«Ми практично не знаємо, як живуть люди вздовж лінії розмежування, яка ситуацію у дітей з навчанням, де діти проводять свій час, як вони пристосовуються до життя під обстрілами. Ці запитання залишаються без відповіді для українського суспільства. Відсутність такого розуміння створює підґрунтя для дуже проблематичних практик, зокрема дискримінаційних. Іноді ми стикаємося з булінгом. Ми маємо з цим щось робити», — заявила Скубицька.

Водночас голова благодійного фонду «Голоси дітей» Олена Розвадовська наголосила на важливості проведення такої виставки, адже «говорити про війну і про те, як діти страждають від війни, неможливо без дітей».

«Як на мене, це один зі способів дати можливість дітям бути почутими, а їхнім історіям — бути розказаними… Цей музей потрібен для того, щоб набратися ресурсу і сил, аби зрозуміти, чи правда це все варте, чи треба боротися… Очевидно, що треба, тому що діти проходять через такі випробування, які нам, мабуть, не снилися», – зазначила вона.

Виставка проходитиме з 23 червня до 12 липня у Музеї історії міста Києва. Після цього планується показати експозицію в інших містах України.

Музей воєнного дитинства – це міжнародна платформа, яка документує свідчення людей, на чиє дитинство вплинула війна. Проєкт розпочався у 2011 році, а в 2013-му вийшла книга з історіями людей, які в дитинстві стали свідками боснійської війни. Перша постійна виставка Музею воєнного дитинства відкрилася в січні 2017 року у Сараєві (Боснія і Герцеговина).

У 2020 році Музей воєнного дитинства заснував свій перший міжнародний офіс в Україні. Тут документують досвід дітей і підлітків, на життя яких уплинули збройний конфлікт на Сході України та окупація Криму.

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я