Від російських ракет загинула письменниця Вікторія Амеліна

0

1 липня через важке поранення, отримане внаслідок обстрілу російськими окупантами Краматорська, померла українська письменниця та волонтерка Вікторія Амеліна. Про це повідомляє Український ПЕН.

Вікторія Амеліна була авторкою прози та поезії, зокрема романів «Синдром листопаду, або Homo Compatiens» (видавництво Discursus, 2014 р.), «Дім для Дома» (Видавництво Старого Лева, 2017 р.). Писала книжки для дітей: «Хтось, Або Водяне Серце» (Видавництво Старого Лева, 2016 р.), «Е-е-есторії екскаватора Еки» (Видавництво Старого Лева, 2021 р.).

Її твори здобували українські літературні нагороди. 2021 року Вікторія Амеліна стала лавреаткою Премії імені Джозефа Конрада-Коженьовського, яку присуджують українським авторам за послідовність у реалізації творчого шляху, інноваційність форми, універсалізм послання. Була членкинею Українського ПЕН та PEN International.

2018 року брала участь у 84-му Всесвітньому ПЕН-конгресі в Індії як делегатка від України та виступила з доповіддю про українського політв’язня в Росії Олега Сенцова, кінорежисера, громадського активіста, затриманого 2014-го російськими окупантами в Криму за сфабрикованими звинуваченнями у підготовці терористичного акту й незаконно засудженого російським судом до 20 років ув’язнення.

2021 року Вікторія Амеліна стала співзасновницею Нью-Йоркського літературного фестивалю – культурно-мистецького заходу покликаного популяризувати українську літературу. Подія відбувалась у маленькому прифронтовому містечку на Донеччині, якому 2021 року повернули історичну назву Нью-Йорк (до того – Новгородське). Також у межах першого фестивалю провели акцію зі збору книжок для міської бібліотеки.

Прозові та поетичні тексти Вікторії Амеліної публікувалися в перекладах польською, чеською, німецькою, нідерландською та англійською мовами.

Була волонтеркою, громадською діячкою. Від початку російсько-української війни здійснювала волонтерські поїздки на деокуповані території Україні. Під час однієї з них у вересні 2022 року у селі Капитолівка Ізюмського району Харківської області Вікторія Амеліна разом із батьком дитячого письменника Володимира Вакуленка, вбитого російськими загарбниками, знайшла його заховані вірші та щоденникові записи. Пізніше вони були зацифровані Харківським літмузеєм та вийшли книжкою у харківському видавництві Vivat. У травні 2023 року Вікторія Амеліна була присутня на церемонії вручення IPA Prix Voltaire 2023 Міжнародна асоціація видавців, де отримала спецвідзнаку, посмертно присуджену Володимиру Вакуленку.

«Російська імперія стерла українську ідентичність. Українська літературна спільнота вдячна за нагороду. Ця нагорода є унікальною, значущою та зворушливою для нас, зокрема тому, що жоден із сотень інших українських письменників, які, як Вакуленко, були вбиті в українській історії, ніколи не отримував такої міжнародної нагороди посмертно. Впевнена, що Володимир Вакуленко хотів би присвятити цю нагороду і їм», — виголосила Вікторія Амеліна.

Письменниця працювала над створенням «документального детективу про пошук справедливості українським громадянським суспільством, щоденником про документування воєнних злочинів рф, про адвокацію міжнародного правосуддя, про роботу з уцілілими і свідками».

Читайте також: Вікторія Амеліна: Після трагедії не потрібно слів, усі слова скочуються у вирву

chytomo.com

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я