Від Трипілля до сьогодення: Ірина Мацко презентувала в Тернополі легенди для дітей

0

Письменниця Ірини Мацко презентувала в Тернополі книжку для дітей «Легендарна Україна. Історії вільних».

Вона розповіла Українському радіо Тернопіль, що це перша презентація цього видання в Україні. Напередодні письменниця представила книжку українським дітям-біженцям у бібліотеці Варшави, де зараз працює.

Письменниця Ірина Мацко та журналістка Українського радіо Тернопіль Лариса Миргородська у студії

Журналістка Українського радіо Тернопіль Лариса Миргородська та письменниця Ірина Мацко. Фото: Суспільне Тернопіль

За її словами, в збірці є сім авторських легенд про історію України від часів Трипілля до сьогодення.

«Звісно, я опрацьовувала історію. Переказати її не намагалася, але брала деякі моменти з певного періоду і на основі цих історичних даних писала легенди про козаків, чумаків, про Трипілля, про Радянський Союз, коли людям доводилося вирубувати свої садки, бо інакше треба було податок платити. Це не мала бути суха історія. Хотіла, щоби діти відчули кожну епоху, дізналися про те, що там було цікавого і прагнули надалі дізнаватися більше. Щоби зрозуміли, що в історії України є багато славних періодів, коли українці, маючи в серці вогник вільних людей, виборювали свою волю».

Ілюстрації до легенд Оксани Берсан з Бахмута

Ілюстрації до книжки Оксани Берсан із Бахмута. Фото: Суспільне Тернопіль

Однією з причин, чому назвала книгу «Легендарна Україна. Історії вільних» було бажання підкреслити, що сучасні українці є нащадками вільних людей.

«Переважно історії українського народу страждальні, бо на долю українців випало багато важких випробувань. Це не дуже надихає молоде покоління бути нащадками нації страждальних. Хочеться наголосити, що ми насправді вільні. Так, українці багато страждали, але ми є нащадками вільних людей. Це позитивний меседж, який хочеться донести через стверджувальні історії, щоби молоде покоління пишалося цим. І це дуже важливо. Саме тому зародилася ідея написати таку історію України через легенди».

Сторінки книжки Ірини Мацко "Легендарна Україна. Історії вільних"

Сторінки книжки для дітей Ірини Мацко «Легендарна Україна. Історії вільних». Фото: Суспільне Тернопіль

Як розповіла письменниця, незабаром буде продовження, щоби охопити більше історичних періодів.

«Наприклад, тут є історія про УПА, але немає про Січових Стрільців. Є легенда про козаків, але про кобзарів у книжці тільки згадується. А кобзарі — це ще одна велика-велика сторінка, яку я дуже хочу відкрити й описати. Кобзарі були мандрівними бібліотекарями, я теж бібліотекар. Я їх так називаю тому, що вони зі собою носили легенди, казки, перекази, оповідки. Це все було у них в головах. Оскільки книжок не було, то приходив кобзар і міг багато розповісти».

«Легендарна Україна. Історії вільних» розрахована на дітей середнього шкільного віку. Проілюструвала книжку Оксана Берсан з Бахмута.

«Художниця заглиблювалася в кожну легенду, у той чи інший історичний період, щоб передати особливості одягу, зачісок, побуту. Це все малювалося не в одному стилі. Дитяча книжка — це співпраця художника та автора, і пані Оксана вклала в цей проєкт дуже велику працю».

За словами Ірини Мацко, незабаром вийде друком книжка її авторських казок про героїв російсько-української війни, серед них — Пташка, Діанов, Залужний, Тайра, Да Вінчі. Ці історії вже є в аудіоформаті, тепер їх опублікують в одному з українських видавництв.

Оксана Цвик, Лариса Миргородська

suspilne.media

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я