Відбулося чергове засідання Секретаріату Національної спілки письменників України

0

Голова НСПУ Михайло Сидоржевський доповів про фінансово-майнові справи НСПУ, зокрема про ситуацію в  Будинку творчості письменників «Ірпінь», який частково постраждав від рашистів, також поінформував про виниклі у зв’язку з війною фінансові труднощі самої письменницької організації.

На засіданні Секретаріату виступив голова Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка, секретар НСПУ Павло Мовчан. Він наголосив, що, попри війну в Україні, влада не повинна забувати про підтримку української  культури, зокрема творчих спілок, які стоять на сторожі української культури, українського слова, бо слово – це потужна зброя, що і доводить постійно рф на території України.

Український політичний експерт і письменник, секретар НСПУ Володимир Цибулько наголосив на негайній консолідації всіх творчих спілок України, які, на жаль, опинилися поза увагою влади.

Секретаріатом був узгоджений режим роботи апарату НСПУ на період воєнного стану.

На засіданні Секретаріату заслухали доповіді письменників і перекладачів, секретарів НСПУ Олександра Божка, Віктора Мельника, а також заступника голови Київської організації НСПУ Дмитра Чистяка, які зауважили, що тепер одне з важливих завдань українського письменника-перекладача полягає в тому, аби якнайширше і найповніше висвітлювати за кордоном правду про війну в Україні, а також наголосили на необхідності налагодження якнайтісніших літературних зв’язків із подібними творчими організаціями в інших країнах.

На засіданні заслухали доповідь секретаря НСПУ по роботі з молодими авторами Юлії Бережко-Камінскої, яка зазначила, що Польща, де зараз перебуває Юлія як біженка, налаштована на тривалу й серйозну співпрацю з НСПУ в галузі літератури. Вона розповіла про потужні польсько-українські літературні проєкти, які вже втілюються в життя, торкаються найактуальніших тем і широко висвітлюються в ЗМІ Польщі. Вона також наголосила на тому, що й польську літературу треба активно просувати в Україні, аби всі ми були добре обізнані з культурою того народу, який найпершим прийшов на допомогу у найскрутніший і доленосний для України час.

Заступник голови Київської письменницької організації, секретар НСПУ Борис Пономаренко висунув пропозицію щодо активного залучення письменників до творчих зустрічей із біженцями й українськими вояками, які зараз перебувають на лікуванні у шпиталях.   

Голова НСПУ М. Сидоржевський повідомив про завершення підготовки до друку Довідника НСПУ, проте, зважаючи на форс-мажорні обставини, його вихід у світ поки відтерміновується, а також доповів про вихід газети «Літературна Україна» – до друку вже готується 3 і 4 її число.

Секретаріатом на посаду в.о. голови Тернопільської обласної організації НСПУ, на підставі протоколу правління Тернопільської ОО, була затверджена Валентина Семеняк.

Відповідальний секретар НСПУ Микола Гриценко повідомив про те, що 24 червня, об 11:00, у Києві,  на вулиці Раєвського, буд. 28, відбудеться відкриття меморіальної дошки видатному українському письменнику Григорові Тютюннику.

На засіданні Секретаріату було розглянуто й низку інших питань порядку денного.

З огляду на дотримання безпеки у зв’язку з воєнним станом, частина учасників Секретаріату приєдналася до засідання за допомогою платформи ZOOM.

Пресслужба НСПУ

Прокоментуєте?