Відбулося засідання Правління НСПУ

0

Двадцять сьомого жовтня під головуванням очільника Національної спілки письменників України Михайла Сидоржевського відбулося засідання Правління НСПУ, на якому було обговорено важливі питання  життєдіяльності Спілки й ухвалено відповідні рішення.

 

М. Сидоржевський доповів про становище в НСПУ, особливу увагу голова приділив звіту про фінансовий стан НСПУ, а також БТП «Одеса», БТП «Нафтуся» та БТП «Ірпінь». 

На Правлінні було затверджено рішення про внесення змін до Статуту НСПУ.  Правок  зазнали пункти 3.14, 4.7(г), 4.14 (в,г), 5.3, 5.7, 6.12, 6.15, 6.16, 7.1, 7.2, 7.4. Після реєстрації текст оновленого Статуту НСПУ буде опублікований в «Літературній Україні».

Було затверджено Положення і Регламент Приймальної комісії НСПУ. (Нагадаємо, що з оновленим документом вже можна ознайомитися на сайті НСПУ www.nspu.com). Було додано пункт про літераторів, які проживають на території тимчасово окупованого Криму. Тепер після втрати членського квитка новий буде видаватися після виплати штрафу і відшкодування коштів на виготовлення нового екземпляру (окрім випадків, передбачених Положенням).  Було ухвалено рішення щодо ротації у складі Приймальної комісії НСПУ.

Голова Всеукраїнської приймальної комісії НСПУ Петро Засенко доповів про роботу засідання Приймальної комісії НСПУ 20-21 жовтня. Було розглянуто 65 справ з усіх областей, рекомендовано до вступу 39 нових членів НСПУ (згідно з новим Положенням Приймальної комісії, членство в НСПУ наступає після відповідного рішення Правління, сплати, впродовж року, вступного і річного внеску, а також отримання членського квитка).  

Секретар НСПУ з міжнародних зв’язків Олександр Гордон доповів про проведення українсько-польського фестивалю.  У рамках фестивалю було презентовано антологію «Як рукостискання» в університеті ім. Бориса Грінченка за участю голови НСПУ М. Сидоржевського,  відповідального секретаря  НСПУ Тетяни Фольварочної, секретаря НСПУ з міжнародних зв’язків О. Гордона та заступника міністра освіти України  М. Стріхи. Презентація антології також відбулася у Луцьку, Тернополі та Житомирі.

Також було розглянуто питання кооптації у складі Секретаріату і Правління НСПУ. Було ухвалено рішення, у відповідності зі статтею 4.12 Статуту НСПУ, вивести зі складу Правління НСПУ Володимира Шовкошитного, Олександра Бакуменка, Лесю Мудрак, а також Петра Коробчука (м. Луцьк), Григорія Лютого (м. Запоріжжя), Ганну Лимич (м. Рівне). До складу Правління кооптувати Бориса Гуменюка, Василя Фольварочного, Тетяну Винник та Всеволода Ткаченка, а також Ольгу Ляснюк (м. Луцьк), Володимира Віхляєва (м. Запоріжжя), Ірину Баковецьку (м. Рівне).  Також на засіданні Правління було ухвалено рішення вивести Володимира Даниленка зі складу Секретаріату. 

Було ухвалено, у відповідності зі статтею 4.18 Статуту НСПУ, скасувати ухвалу річної конференції КО НСПУ від 15 червня 2016 року про кооптацію нових членів Правління КО НСПУ, чим було зумовлено незаконне (з 27 до 31) збільшення встановленого звітно-виборною конференцією столичних письменників 24 січня 2015 року чисельного складу Правління КО НСПУ, що є грубим порушенням статті 4.10 Положення КО НСПУ. Всі ухвали Правління КО НСПУ, які були прийняті після незаконного збільшення чисельного складу Правління КО НСПУ, вважати не чинними. Голові КО НСПУ В.Даниленку було доручено надати Правлінню КО НСПУ свої пропозиції на розгляд і затвердження Правління КО НСПУ у чисельному складі 27 осіб, визначеному на звітно-виборних зборах (конференції) КО НСПУ 24.01.2015 року.

У відповідності зі статтею 4.14 (в) Статуту НСПУ було затверджено першим заступником голови НСПУ Віктора Мельника, заступником голови НСПУ з видавничих і творчих питань Олександра Гордона, секретарем НСПУ, генеральним директором ДУМу Валерія Герасимчука, відповідальним секретарем НСПУ Тетяну Фольварочну, секретарем НСПУ по роботі з молоддю Богдану Гайворонську, секретарем НСПУ з регіональних питань Ярослава Ткачівського.

Голова НСПУ М. Сидоржевський висловився з приводу критичного становища в керівництві КО НСПУ. 

«На сьогодні робота керівництва КО НСПУ з вини його голови фактично паралізована, — заявив голова НСПУ. — Пан Даниленко замість конструктивної роботи займається інтригами і провокує нові конфлікти, що ускладнює роботу і столичної письменницької організації, і керівництва НСПУ. З боку деяких його сподвижників, а саме М.Наєнка і Галини Тарасюк, продовжують звучати безвідповідальні заклики до проведення з’їзду письменників. Вже нібито знайдено й гроші на цей з’їзд. Тут же стирчать вуха тих самих відомих нам «модераторів», які діяли від імені Медведчука під час спроби знищити Спілку в 2003 році, а згодом вірно служили одіозному Табачнику.

Багато хто з коллег говорить про цілком можливий політичний слід у всій цій історії, —  Адже ворог України — Росія — веде проти України війну не лише на східному фронті. Росія веде проти України інформаційну війну, війну в царині культури – через свої агентів впливу, шляхом провокування конфліктів, дестабілізації… А що, коли справжня мета цього скандалу, у когось свідома, у когось несвідома – знищення Спілки шляхом її дискредитації, спроб розколу, провокування штучного, неіснуючого конфлікту поколінь з метою її позбавлення бюджетного фінансування, ревізії майна? Фактично, йдеться про спробу знищення Спілки як інтелектуального центру української національної культури, на майні якої, використовуючи рефлекси окремих наших колег, деякі «герої нашого часу» збираються робити бізнес».

 «Всі ці брудні потоки, які розмивають не тільки образ української інтелігенції, розмивають всі категорії, які тут були найважливіші сформовані впродовж останнього чверть віку,- зазначив секретар НСПУ по роботі з владними структурами Павло Мовчан. — Ми, фактично, були силою, яка сформувала всі засади української держави. Але в що це все перетворилося? Мені прикро бути свідком того, що ці чвари руйнують не тільки нас усіх, а нас поіменно. Бо ми асоціюємося з якимось кримінальними типами».

Рішенням Правління було узгоджено створення комісії НСПУ з питань етики НСПУ як дорадчого органу у складі Віталія Абліцова, Олександра Божка, Сергія Борщевського, Володимира Віхляєва, Сергія Гальченка, Валерія Герасимчука, Миколи Закусила, Тетяни Пишнюк, Петра Перебийніса, Людмили Скирди, Анатолія Стожука, Ярослава Ткачівського та Бориса Фінкельштейна. Голову комісія визначить самостійно. 

Було доручено комісії з питань етики невідкладно розглянути питання про деструктивну діяльність Володимира Даниленка, що загрожує цілісності НСПУ, і подати свої пропозиції на розгляд Секретаріату. 

Також було обговорено інші питання порядку денного. Секретар НСПУ та генеральний директор ДУМу Валерій Герасимчук доповів про роботу пансіонату «Нафтуся».  Він відзначив, що пансіонат, безперечно, є дуже збитковим і знаходиться у кризовому стані. На думку директора ДУМу, єдиним виходом з фінансово-кризової ситуації є продаж підприємства,а виручені кошти вкласти реконструкцію та ремонтно-будівельні роботи у БТП «Одеса» та БТП «Ірпінь». Його підтримав перший заступник голови НСПУ В.Мельник. Голова НСПУ М. Сидоржевський запропонував законсервувати пансіонат «Нафтуся» на зимовий період, а на весняному засіданні Правління НСПУ повернутися до розгляду цього питання. 

Також секретар НСПУ та генеральний директор ДУМу В. Герасимчук доповів про роботу Одеського будинку творчості. Він відзначив, що, якщо до весни виконати низку ремонтно-будівельних робіт, то цілком можливо привести БТП «Одеса» у належний стан. Було запропоновано продати недобудований ресторан, що знаходиться на  території БТП, або віддати його в оренду, виручені кошти використати на реконструкцію корпусів. 

Нагадаємо, що на засіданні Секретаріату НСПУ 1 вересня 2016 року була озвучена інвестиційна пропозиція щодо використання можливостей Одеського БТП. Так, присутній на засіданні одеський підприємець Олег Завістовський заявив, що готовий надати благодійний внесок НСПУ у розмірі $120 тис. на виконання ремонтних робіт на території Одеського БТП. Він заявив, що готовий, на вигідних для НСПУ умовах, взяти в управління Одеський будинок творчості за умови, що майно НСПУ не може бути відчужено, а суб’єктом господарювання залишається виключно НСПУ. Оскільки мають бути враховані переваги та недоліки цієї пропозиції, а справа, перш ніж виноситься на розгляд Правління НСПУ, має бути юридично вивчена, на Секретаріаті НСПУ створено робочу групу на чолі з першим заступником голови НСПУ В. Мельником для напрацювання пропозицій щодо проведення ремонтних робіт на території Одеського БТП. До складу групи також увійшли секретарі НСПУ О. Божко, О. Гордон, Я. Ткачівський, А. Стожук, генеральний директор ДУМуВ. Герасимчук, голова ревізійної комісії НСПУ В. Женченко та радник голови НСПУ з економічних питань А. Чубинський.

Перший заступник голови НСПУ В.Мельник відзначив, що за пропозицією робочої групи було вирішено залишити без вирішення проекти угод про передачу в управління чи оренду цілісного майнового комплексу БТП «Одеса» і продовжити виконання ухвали Правління НСПУ від 3 грудня 2015 року щодо реконструкції власними силами БТП «Одеса» за кошти, виручені за продаж приміщення господарського двору, а також за інші додатково залучені кошти. 

Також секретар НСПУ по роботі з молодими авторами Богдана Гайворонська доповіла про проведення творчих нарад молодих авторів. Всього відбулося три наради – у Києві (Центральна), у Тернополі (Західна) та у Харкові (Східна).  У нарадах взяли участь близько шістдесяти молодих авторів, дванадцять було прийнято в лави НСПУ.

Анна Дрофа,

прес-секретар НСПУ

 

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я