Вийде книга С’юзен Зонтаґ «Спостереження за болем інших»

0

Есей американської критикині та письменниці Сʼюзен Зонтаґ «Спостереження за болем інших» незабаром вийде друком у серії warning books видавництвf ist publishing.

Цей есей виходив окремо на початку 2003 року — за місяць до вторгнення США в Ірак. Авторка йде слідом за міжвоєнними міркуваннями романістки XX століття й критикині Вірджинії Вулф. Зонтаґ думає про природу війни і роль фотографії: якщо світлини точно відтворюють усі жахи бойових дій, то чи може це мистецтво або зупинити війну, або змусити ворогів вести її справедливо?

««Спостереження за болем інших» — це також перегляд власних тез Зонтаґ із книжки «Про фотографію» (1977). У потоці багатьох інших зображень, тиражованих у новинах, чи стають події реальними для глядачів з інших країн? Чи надмір знімків ризикує залишитись нормалізованим кімнатним видовищем?» — ідеться в анотації до книжки Зонтаґ.

Письменниця додає фотографію в історію іконографії страждань, пише про фотографію у поєднанні зі смертю, фотографію і пам’ять — колективну та індивідуальну.

Видавництво ist publishing уже відкрило передпродаж на «Спостереження за болем інших», який триватиме до 1 лютого 2024 року. Автор передмови до книжки — Борис Філоненко, переклала з англійської Ярослава Стріха, а Володимир Гавриш створив дизайн обкладинки. Книга вийде у серії warning books, яка присвячена міждисциплінарним дослідженням про війну та культуру.

Ілюстрації до книги "Спостереження за болем інших" С'юзен Зонтаґ

Ілюстрації до книги «Спостереження за болем інших» С’юзен Зонтаґ. ist publishing/Instagram

Про warning books series

Це дослідження, збірки лекцій і статей, створені на межі різних галузей гуманітаристики. ist publishing заснувала серію 2022 року у відповідь на велику війну Росії проти України, щоби порушити важливі питання про культуру. Як зазначає редакція, культура може запобігати війні або допомогти її пережити, культура та війна впливають одна на одну. «В серії warning books ми видаємо тексти, що дозволяють поглянути на спільну історію та теорію війни і культури у їхній мерехтливій спорідненості», — додають в ist publishing.

Юлія Кузьменко

suspilne.media

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я