Вільнюс виділить €300 000 на реконструкцію театру імені Шевченка в Дніпрі

0

Вільнюське самоврядування виділить 300 тисяч євро на реконструкцію театру імені Тараса Шевченка в Дніпрі.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики України.

«Ми готові виділити 300 тисяч євро із фонду допомоги Україні на реконструкцію театру імені Тараса Шевченка у Дніпрі», – повідомив мер столиці Литви Валдас Бенкунскас на конференції з відновлення культурного сектору України.

Театр має відновити концертний зал на 500 місць, захищений від погодних явищ та «адаптований до сучасних реалій».

«Це наше місто-партнер, але з Тарасом Шевченком у нас також тісні взаємини. Видатний художник, який залишив яскравий слід в історії міста Вільнюса», — наголосив Бенкунскас.

Таке зобов’язання є частиною декларації конференції, що проходить у столиці Литви.

Як повідомив міністр культури Литви Симонас Кайріс, цим документом країни не лише нададуть допомогу Україні у реставрації конкретних культурних об’єктів, а й зобов’язуються приділяти особливу увагу реставрації чи збереженню таких цінностей на майбутній конференції з відновлення України у Берліні.

«Основна мета полягає в тому, щоб культурний вимір мав систематичний характер під час всього процесу відновлення, – зазначив міністр. – Одна з тем, де ми дійсно плануємо допомогти, – це посилення компетенцій українських фахівців, особливо коли йдеться про реставрацію та оцифрування».

Своєю чергою т. в. о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв заявив, що для України важливо не лише захистити існуючі культурні об’єкти від російської агресії, а й домогтися того, щоб пошкоджені були відновлені, а люди, які про них піклуються, мали необхідні навички.

За його словами, культуру та розв’язання її проблем не можна відкладати на післявоєнний період.

«Ми не бачимо інших можливих форм нашого розвитку, лише у партнерстві з країнами Євросоюзу та міжнародними організаціями, які підтримують Україну. Одне з питань, яке ми просимо вас розглянути, це максимальна ізоляція Росії від процесів, що відбуваються у міжнародній культурній сфері, щоб зменшити вплив Росії», — зазначив Карандєєв.

Заступник генерального директора ЮНЕСКО з питань культури Ернесто Ренато Оттоне Рамірес заявив, що реставрація українських об’єктів культури може коштувати щонайменше 6,9 млрд доларів США.

«Культура і спадщина не можуть бути залишені осторонь. Не може бути жодного плану відновлення, якщо не інтегрувати до нього культуру», – наголосив він.

Як повідомлялося, 6-7 червня у Вільнюсі проходить Міжнародна конференція «Шлях до відновлення культурного сектору України».

Фото: МКІП

ukrinform.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я