Вінницька облрада назве найбільшу в області бібліотеку іменем Отамановського

0

У Вінницькій обласній раді до сесії підготували проект рішення, яким передбачено змінити найменування Вінницької обласної універсальної наукової бібліотеки, визначивши її повне найменування: комунальний заклад «Вінницька обласна універсальна наукова бібліотека імені Валентина Отамановського».

Документ опублікований на сайті обласної ради.

Скорочене найменування українською мовою: «ВОУПБ імені Валентина Отамановського».

Також проектом рішення передбачено затвердити статут обласної бібліотеки в новій редакції.

Нагадаємо, серед жителів Вінницької області проводили вивчення громадської думки щодо присвоєння імені Вінницькій обласній універсальній науковій бібліотеці.

Довідка

Отамановський Валентин Дмитрович (1893 – 1964) – юрист, історик права та медицини, організатор науки, краєзнавець, громадський діяч. Член Центральної Ради, учасник бою під Крутами. Автор першого в Україні історико-правового дослідження міста (праця «Вінниця в XIV–XVII століттях»).

Очільник Кабінету виучування Поділля – краєзнавчої організації, за зразком якої почали створювати аналоги в інших регіонах України. Кабінет видав 26 власних досліджень, які становили своєрідну «Енциклопедію Поділлєзнавства».

Як відповідальний секретар вінницької комісії з увічнення пам’яті Михайла Коцюбинського він дбав про відкриття будинку-музею письменника, публікацію його творів, збирання коштів на встановлення пам’ятника. Також клопотався про впорядкування могили одного з діячів Центральної Ради Дмитра Марковича та композитора Петра Ніщинського. Ставив питання перед столичними інстанціями про впорядкування могили та відкриття музею в Ялті Степану Руданському.

У серпні 1929 року Валентина Отамановського арештували у сфальшованій справі Спілки визволення України (СВУ) — першого великого політичного процесу щодо української інтелігенції (звинувачувались понад 300 осіб, до суду було притягнуто 45).

Із 1958 року професор Валентин Отамановський жив і працював у Харкові. Йому заборонялося викладати історію права, тому читав латину в медичному інституті. Помер учений 10 березня 1964 року. Посмертно реабілітований 11 серпня 1989 року.

Восени 1992 року випускник історичного факультету Вінницького педінституту (нині ВДПУ ім. М. Коцюбинського) Юрій Савчук знайшов у московських архівах кандидатську дисертацію В.Д. Отамановського. Через рік, в 1993 році вона була видана в серії «Історична бібліотека Поділля» під назвою «Вінниця в ХIV— ХVII століттях».

vinnitsa.info

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я