«Всередині був залізний стрижень»: видавець — про автобіографічну книжку загиблого на фронті Геннадія Афанасьєва

0

Колишній політв’язень Геннадій Афанасьєв, коли повернувся з російської тюрми, у 2018 році написав автобіографічну книгу «Піднятися після падіння».

Про те, якою вийшла книга та яким запам’ятається загиблий на фронті Геннадій Афанасьєв, харківський видавець Олександр Красовицький розповів Суспільне Харків.

Загальний тираж видання «Піднятися після падіння» у «Фоліо» був близько п’яти тисяч екземплярів, згадує Олександр Красовицький.

Оригінал тексту Геннадій написав російською мовою, українською та англійською книжку перекладали: «Він повернувся з полону, написав, і ми її видали трьома мовами».

У книзі йдеться про життєвий шлях Геннадія Афанасьєва, починаючи з дитинства до звільнення з російського полону.

Фото: Facebook/Геннадій Афанасьєв

«Стати людиною, яка відновлює справедливість, відвертає злочини і несе відплату, — здавалося мені гідним майбутнім». Геннадій Афанасьєв

«Я з ним бачився двічі. Він був дуже м’якою людиною, але, як часто буває у м’яких людей, всередині був залізний стрижень. Спочатку під тортурами він підписав те, що від нього хотіли. Коли дійшло до суду, він виявився залізною людиною, яка перемогла ФСБ. Він залишився для мене м’якою, розумною, толерантною людиною. Другий раз він продемонстрував свою залізність, захищаючи країну», — говорить Красовицький.

Видавець каже, що в Геннадія були плани написати ще книжки: «Ми це обговорювали, але це нічим не закінчилося. Він планував написати більше про умови того, що там було».

Олександр Красовицький розповів, що Афанасьєв — це перший загиблий під час повномасштабного вторгнення автор видавництва: «Можливо, про когось ще невідомо, але нині — так, він був першим. У пам’яті людей він буде добрий сім’янином, освіченою людиною, яка дуже любила Україну».

Що відомо

  • Про загибель Геннадія Афанасьєва стало відомо 21 грудня. Цю інформацію Суспільному підтвердила мати Геннадія.
  • ФСБ затримали Геннадія Афанасьєва у Криму у травні 2014 року. Його звинувачували у нібито підготовці терористичних актів. Тривалий час він був в’язнем Кремля. Йому вдалося повернутися на підконтрольну Україні територію під час чергового обміну. Далі він жив у Києві, де створив сім’ю.
  • У 2018 році Європейський суд із прав людини ухвалив рішення зобов’язати РФ виплатити Геннадію Афанасьєву грошову компенсацію через нелюдські умови конвоювання.

Ганна Цьомик

suspilne.media

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я