Вшанували подвижників слова…

0

У Літературному музеї Прикарпаття розгорнули відразу дві виставки, експонатами яких стали книжки, документи, світлини прикарпатських письменників, що зберігаються в його фондах. Зокрема експозицію «На життєвих дорогах» присвячено 85-річчю з дня народження Олександра СМОЛЯКА (27.06.1938 – 16.10.2016) – знаного на Прикарпатті і в Україні майстра художньої прози, який народився на Чернігівщині, а в Івано-Франківську він, військовий за професією, жив і працював з 1967 р. Книжки О. Смоляка відзначено обласними преміями ім. М. Ірчана, ім. В. Стефаника та Івано-Франківською міською премією ім. І. Франка. Його обирали заступником голови обласної письменницької організації.

На виставці працівники музею представили творчий доробок прозаїка з п’яти видань, зокрема й першу його книжку – «Ноша» (1981). А виставку «Болить мене історія…» вони присвятили так само 85-річному ювілею прикарпатського прозаїка і так само військового за професією – Володимира МОРОЗЮКА. Його на життєвому шляху завжди боліла й болить історія України, рідного народу. Де б не служив уродженець Житомирщини – на Далекому Сході, Камчатці, у Приамур’ї – скрізь він шукав український слід. І на чужині далекій знаходив українців, українські села, де чув нашу мову і від її носіїв записував перли фольклору, спогади, як їхні прадіди й діди опинилися за тисячі кілометрів від України й освоювали глухі закутки російської, а потім радянської імперії (ті нотатки пізніше використав у своїх художньо-документальних виданнях).

Далі місцем служби офіцера було Запоріжжя, згодом – Івано-Франківськ. Письменник і краєзнавець досліджує зокрема історію національно-визвольної боротьби та УПА на Прикарпатті, пише нариси-розвідки про борців за волю України, зокрема й літераторів, журналістів. В. Морозюк – автор 12 томів «Пом’яника», своєрідної малої історико-літературно-мистецької енциклопедії Прикарпаття, 3-томника «За забралом літературного псевдоніма і криптоніма», де подає відомості про літераторів – не лише галичан за своїм походженням, а й про тих, чиє життя було пов’язане з нашим краєм, хто приїздив сюди на відпочинок і лікування, хто друкував твори під псевдонімами в галицьких виданнях.

На фото — В. Морозюк біля виставки, підготовленої працівниками музею до його 85-річчя

Іван ГАВРИЛОВИЧ

galychyna.if.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я