Які шанси зберегти та відновити пам’ятки культури на Херсонщині — голова Держагентства розвитку туризму

0

Голова Державного агентства розвитку туризму України Мар’яна Олеськів розповіла Суспільне Культура про наслідки підриву Каховської ГЕС для культури та довкілля станом на 12 червня, понеділок.

«За попередніми даними внаслідок підриву військами Російської Федерації Каховської ГЕС зазнали підтоплення 20 пам’яток архітектури (м. Херсон та м. Нова Каховка), 560 пам’яток археології, понад 100 пам’яток історії та монументального мистецтва, 4 музеї», — розповідає Суспільне Культура голова Державного агентства розвитку туризму України Мар’яна Олеськів.

Вона нагадала, що під загрозою опинилися приблизно двісті кілометрів природних парків та рекреаційних зон, що розташовані на лівому березі Дніпра нижче від Каховки — так звані нижньодніпровські піски.

Саме тут розташовані Олешківські піски, а також Кінбурнська коса. У цій частині України створені Чорноморський біосферний заповідник, Національні парки «Олешківські піски», «Нижньодніпровський», низка заказників, заповідних урочищ, пам’яток природи та пам’яток садово-паркового мистецтва. Олеськів наголошує, що внаслідок підриву ГЕС можуть загинути цілі екосистеми, а також можуть бути втраченими деякі види тварин і рослин, які внесені до світового та європейського червоних списків.

Які шанси зберегти та відновити культурні та архітектурні пам'ятки на Херсонщині — голова Держагентства розвитку туризму

Олешківські піски. Вікіпедія

Станом на 12 червня за даними Державного агентства розвитку туризму України знищено та пошкоджено такі зони відпочинку:

  • Повністю знищено Національний природний парк «Нижньодніпровський» з усіма його мешканцями. У ньому мешкали тисячі птахів, тварин, комах, риб, молюсків, а також росли рідкісні види рослин. Усе це після підриву Каховської ГЕС було знищено великою водою. його площа становить 80 тисяч га.
  • Чорноморський біосферний заповідник: Постраждали будівлі адміністрації заповідника та музей заповідника, що в місті Гола Пристань. Їх повністю затопило водою, оскільки розташовуються недалеко від річки.
  • Деякі ділянки самого заповідника, що розташовуються ближче до дельти Дніпра — підтоплені, зокрема «Волижин ліс».
  • Регіональний ландшафтний парк «Кінбурнська коса» постраждав частково. У найнижчих частинах півострів Кінбурнська коса затоплений водою, що фактично відрізає сполучення з материковою частиною, і Кінбурнська коса тимчасово стає островом. Затоплення має негативний вплив на фауну та флору об’єкта природно-заповідного фонду.
  • НПП «Олешківські піски»: затоплені деякі ділянки об’єкта природно-заповідного фонду, ближче до дельти Дніпра, що має негативний вплив на флору та фауну та природні ландшафти, що охороняються. Затоплені будівлі адміністрації НПП.
  • Зоопарк «Казкова діброва»загинуло понад 300 тварин.
  • Водоспади Трубецького, с. Козацьке — можливо змінили свій гідрологічний режим.
  • Повність затоплені водою пляжі: Молодіжний пляж, пляж «Лілея», пляж «Гідропарк», пляж Морського порту в м. Херсон.
  • Повністю затоплені водою бази зеленого туризму в пониззі Дніпра: «Лиман-парк», «Дельта Дніпра», «Чайка», «Козак» та інші.
  • Затоплені повністю солоне озеро та санаторій «Гопри» у м. Гола Пристань.
Які шанси зберегти та відновити культурні та архітектурні пам'ятки на Херсонщині — голова Держагентства розвитку туризму

Руйнування у Голій Пристані, 7 червня. Фото: Прокуратура Херсонської області

Серед постраждалих повністю та частково пам’яток культури та архітектури:

Часткове підтоплення:

  • Херсонська набережна з пам’ятником першим корабелом. Пам’ятник, на якому зверху на постаменті возвеличується макет парусника, має висоту до 15 метрів, тому підтоплена тільки його нижня частина.
  • Одна з будівель Херсонського обласного архіву (будинок купця Медведєва), що є пам’яткою архітектури у Херсоні.

Повністю залите водою:

  • розкопки фортеці в с. Тягинка XIV-XV століть;
  • пам’ятку архітектури Херсонський яхт-клуб;
  • Поселення доби Київської Русі, місто-порт Олешшя (XI-XIII ст.), о. Великий Потьомкінський;
  • Місце розташування Олешківської Січі, м. Олешки.
  • Голопристанська набережна.

Затоплені також:

  • Будинок Поліни Райко в Олешках;
  • Будинок Остапа Вишні в Кринках;
  • М. Нова Каховка: палац культури, кам’яна ротонда, Літній театр, споруда фонтану, кам’яні вишиванки;
  • Храм Святого Праведного Петра Калнишевського, с. Геройське (кінець XIX ст.);
  • Міський будинок культури «Сузір’я» з історичною експозицією, м. Гола Пристань.

У зоні підтоплення перебувають:

  • Споруди комплексу Корсунського монастиря (кінець XVIII ст.).
  • Церква Святого Георгія (1903 р.), пам’ятка архітектури, с. Мала Кардашинка.

За інформацією Херсонської ОВА, станом на 11 червня, рівень води поступово спадає, починаючи з Бериславського району. Однак у Державній агенції зауважують, що наразі ситуація на Лівобережжі Херсонщини залишається складною, передусім через окуповані райони Херсонщини. Збір та перевірка інформації на окупованих територіях ускладнені. А тому оцінити наслідки затоплення туристичних локацій можливо лише після звільнення цієї території.

Які шанси щось зберегти та відновити?

«Що стосується музеїв, то вони були всі пограбовані під час окупації. Відомо, що експонати з музею Остапа Вишні заховали від окупантів. Їх не вкрали та скоріше за все не змогли врятувати від високої води», — зауважує Мар’яна Олеськів.

Вона додає, що лише після того, як спаде вода, стане зрозуміло, що саме ми втратили і що можна буде відновити. Проте додає, що за прогнозами українських аграріїв, врожаї херсонських помідорів та кавунів, які стали брендом регіону, можна буде відновити за декілька років.

«На території Каховського водосховища була затоплена історична місцевість, вона називалася в народі «Кінські плавні» або «Великий луг». Якщо не будуть відновлювати водосховище, то ця територія може відновитися за років п’ять за прогнозами екологів»,  додає вона.

Чи можна оцінити збитки довкіллю та культурі?

«Понад 55 мільярдів гривень — такі орієнтовні збитки довкіллю завдала росія терактом на Каховській ГЕС. Ці дані прем’єр-міністр України Денис Шмигаль навів на засіданні уряду 10 червня. Та скоріш за все цифра зміниться і буде значно більшою», — говорить Мар’яна Олеськів.

У Держагентстві дякують за оперативну інформацію спеціалісту I категорії відділу розвитку туризму управління маркетингу міста і туризму Херсонської міської ради Олексію Косенку, а також директорці Департаменту реалізації гуманітарної політики ХОДА Віолетті Царьковій.

suspilne.media

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я